Ugrás a tartalomra

Deli: Az uniós csatlakozás sohasem az 1+1=2 képlettel működik

2022.06.24
15:22
2022.06.24
20:16
Forrás
Pannon RTV
Eredménytelenül zárult a nyugat-balkáni csúcstalálkozó csütörtökön, ez pedig még nagyobb csalódottságot eredményezett a balkáni vezetők körében, mint korábban bármikor - nyilatkozta Deli Andor a Pannon RTV-nek.

Albánia 8, Észak-Macedónia 18 éve vár az EU-tagságra. Moldova és Ukrajna azonban tagjelöltté vált.

A vajdasági származású Fidesz-KDNP EP-képviselő azt mondta, ez érthető a fennálló háborús helyzet miatt, viszont kiemelte, szerinte Ukrajna nem valószínű, hogy megkapta volna ilyen gyorsan az EU-s tagjelöltséget, ha nincs az orosz-ukrán háború.

„Nem szabadna megengednie az Európai Uniónak azt, hogy ezekben az érzékeny időszakokban megkockáztassa a saját biztonságát azzal, hogy nem figyel oda a Nyugat-Balkánra eléggé. Azt hiszem, hogy itt például a magyar kormány már számos alkalommal nagyon élesen bírálta ebből kifolyólag a brüsszeli vezetést és a húzódozó tagállamokat, és azt hiszem, hogy ezt mi, vajdasági magyarokként is érzékeltük például a kilencvenes években, hogy mit jelent, hogyha ez a térség elszabadul és instabillá válik, tehát ezt nem szabad megengedni és itt különösen oda kell figyelni például Bosznia-Hercegovinára, akit most Ukrajna beelőzött a tagjelölt státusz megnyerésére. Ezek olyan dolgok, amelyek elgondolkodtatóak és ezek a kérdőjelek jelentek meg tegnap a térség vezetőinek a feje fölött is, amikor a vezetők távoztak. Csak bízni tudunk abban, hogy valami változás történik, mert különben nem hiszem, hogy ez jó irányba haladna. Ahogy említette is, a népszerűsége és a szavahihetősége az EU-nak egyre inkább kopik a térségben, ez komoly biztonsági kockázatot is jelent Európának, az Európai Uniónak.”

Szerbia mindent megtesz, hogy decemberig elérje az EU-s standardokat és akkor ünnepelhet az ország - ezt nyilatkozta Aleksandar Vučić csütörtökön a nyugat-balkáni csúcstalálkozót követően. A szerb államfő ugyan leszögezte, hogy semmilyen konkrét előrelépés nem történt a kétnapos találkozón, viszont jó párbeszédet folytattak a balkáni és az EU-s vezetők között. Deli Andor vajdasági származású fideszes EP-képviselő a Pannon RTV számára azt nyilatkozta, ezeknek az elvárásoknak a teljesítésével sem biztos, hogy történik előrelépés.

„Az uniós csatlakozás sohasem az 1+1=2 képlettel működik, tehát Vajdaságban is, ha valaki eleget tesz a standardoknak, elvárásoknak, akkor sem garantált az eredmény. Ismét sajnos példa volt Észak-Macedónia esete, akik az ország nevét is lecserélték annak érdekében, hogy megfeleljenek ezeknek az elvárásoknak, vagy akár standardoknak, és ugye azóta sem történt előrelépés a tárgyalásaikat illetően. Épp tegnap várták a nagy áttörést és mégsem következett be a bolgár ellenállás következtében, tehát nagyon nehéz azt bizton állítani, hogyha valaki megteszi a szükséges lépéseket, akkor valami történik. A reformok, törekvések, azok elsősorban valóban az ország belső megerősítésére kell, hogy összpontosuljanak, tehát úgymond saját magunk érdekében kell ezeket a reformokat véghez vinni, tehát hogyha ez mondjuk járulékos kárként, kicsit ironizálok, meghozza azt, hogy az Európai Unió is nyitottabbá válik irányunkba, akkor ez egy - azt hiszem -, hogy ez egy kétszeres siker.”

Deli Andor
Szerbia
Nyugat-Balkán
Európai Unió

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.