Ugrás a tartalomra

Észak-Bánát gyöngyszemei

2022.06.29
10:57
2022.06.29
17:08
Forrás
Pannon RTV
Jenován Flórián Észak-Bánát gyöngyszemei című könyvét mutatták be az Európa Kollégiumban. A kötet római katolikus népénekeket tartalmaz, amelyeket a fiatal kollégista gyűjtött össze, szerkesztett, valamint irt melléjük orgonakíséretet.

A kötet 107 alkalmi és miseéneket, Mária-énekeket és szentekről szóló énekeket tartalmaz. A fiatal szerző, aki az újvidéki Művészeti Akadémia zongoraszakos hallgatója Szajánon, Padén, Tiszaszentmiklóson és Hódegyházán végezte a gyűjtést. Mint elmondta, ezek a magyarlakta területeken bárhol a Kárpát-medencében hallható énekek.

Jenován Flórián: „Innen jött az ötlet, hogy legyen egy olyan énekeskönyvünk, amiben ezek az énekek úgy vannak lejegyezve, ahogy itt, a mi vidékünkön éneklik őket. Ezek az énekek úgy terjedtek el, mint a variálódó népdalok, tehát minden területi egység a sajátos népi kultúráját hozzáadta, tehát ahhoz simul igazából, és akkor így jött az ötlet, hogy legyen nekünk egy saját népénektárunk.”

A könyv az Európa Kollégium gondozásában jelent meg, ez az intézmény első kiadványa.

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója: „A kollégiumnak a küldetése, hogy segítsük a kollégisták szakmai előremenetelét, ugyanakkor, hogy felfedezzük azokat a kollégistákat, akikben van valamilyen plusz tevékenységi potenciál, akár hogy a közösségünk asztalára valami többet letegyenek, azon felül, hogy az egyetemi tanulmányaikat végzik. Jenován Flórián pontosan egy ilyen kollégista, akiben a megkérdőjelezhetetlen tehetsége mellett ott van a szorgalom és a tenni akarás is.”

Az énekgyűjteményéhez a könyvbemutatók alkalmával, valamint az újvidéki Európa Kollégiumban tudnak majd hozzájutni az érdeklődők. A könyv megjelenését Magyarország nemzetpolitikai titkársága támogatta.

Észak-Bánát gyöngyszemei
Jenován Flórián
Snejder-Sára Ildikó

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.