Ugrás a tartalomra

Zajlik a XIV. MadT- tábor Zentán

2022.07.06
13:33
2022.07.06
18:14
Forrás
Pannon RTV
A színjátszást, rendezést kedvelő, közös alkotásra és kísérletezésre nyitott fiatalokkal zajlik a MadT tábor Zentán. A Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tábora július 1-én nyitotta meg kaput és pénteken ér véget.

Négy csoportban 35 résztvevővel zajlanak a foglalkozások: két színjátszó, idén első alkalommal dramaturgiai-színházelméleti, valamint a már hagyományos rendezői csoportban. A horgosi Szalma Antónia először vesz részt a táborban.

„Most egy darabon dolgozunk, Rómeó és Julián és inkább a darabot építjük, és inkább azzal foglalkozunk, nem pedig gyakorlatokkal, de ezáltal is fejlődünk, hogy ezen a darabon dolgozunk.”

A nagykikindai Király Sándor negyedszer táborlakó. Nagyon hiányzik neki az esemény, amikor nem tud eljönni.

„Ez a tábor nagyon sok jelent szerintem nem csak nekem, hanem az összes vajdasági amatőr színjátszónak, színháznak. Itt egy lendületet kapnak, tudást kapnak a további munkájukhoz. A fiatalok, akik először vagy másodszor vannak itt, azok jobbára csak bátorságot és egy pici tudást kapnak, mi idősebbek, akik már itt vagyunk évek óta, mi pedig jobbára most már építünk arra a tudásra és arra, hogy át tudjuk adni a fiatalabb generációnak.”

Kalmár Zsuzsa, a Palicsi Színjátszó Grund vezetője első alkalommal vesz részt a táborban. Oktatóként az egyik színjátszó csoporttal foglalkozik, amely tagjainak életkora 15-17 év.

„Az az érdekes ezekben a gyerekekben, hogy ők már azzal az elhatározással jönnek ide, hogy őket érdekli ez a világ. Érdekli a színház, annak minden nyűgével-, bajával, mindenféle örömével és szeretnék minél jobban beleásni magukat a témába. Nagyon könnyű őket munkára bírni. Nagyon alázatosak.”

A tábor résztvevői 16 településről érkeztekk. A szervezők igyekeznek folyamatosan figyelembe venni a szakma, az amatőr és a diákszínjátszók igényeit, ezért is indították el a dramaturgiai csoportot is idén, amely elsőként telt be.

Virág Kiss Anita, a VMMI munkatársa: „A tábor célja elsősorban nem az, hogy egy produktumot hozzanak létre, hanem az, hogy szakmailag fejlődjenek, ezért idén sincs gálaműsor, mert nem szerettük volna, hogyha a résztvevők stresszként élik meg azt, hogy be kell mutatniuk valamit.”

A Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tábora a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös szervezésében valósul me

színjátszás
MadT tábor
Kalmár Zsuzsa
Virág Kiss Anita

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.