Ugrás a tartalomra

A ROSU bevonult a szerbek lakta Štrpcébe

2022.07.07
10:29
2022.07.07
13:53
Forrás
Szerbiai RTV
A prištinai rendőri különleges egység tagjai kora reggel bevonultak a többségében szerbek lakta Štrpcébe. A ROSU blokkolta a Koszovó déli részén található községet és átkutatták a helyi általános iskolát.

A rendőri alakulat teljes felszereléssel érkezett a településre - írja a Szerbiai RTV. A prištinai ügyészség tájékoztatása szerint Štrpcében a rendőrség egy akciót indított iratok, felszerelések és biztonsági kamerák, vagyis, ahogy ők nevezték illegális eszközök elkobzása érdekében. A helyi szerb nyelvű televízió épületébe is bevonultak. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodája értékelése szerint ahogy már korábban is, ismét egy nagyobb szerb ünnepnapot választottak az akcióra. Ma van Szent Jovan napja, valamint vásárt is rendeztek Štrpcében, ahol tömegesen összegyűlnek a helyiek. Mint mondták, Priština jól tudja, hogy a szóban forgó biztonsági kamerák mintegy tíz éve lettek felszerelve, legálisan, viszont évek óta nem működnek, amit több alkalommal is leellenőriztek már. Szerintük csak az ott élő szerbek zaklatása a cél. Nem indokolt egy ROSU-akció - tették hozzá a Koszovó-ügyi iroda illetékesei. Priština azt állítja, hogy törvényszéki végzést hajtanak végre a ROSU tagjai. Szerintük tavaly a szóban forgó intézmények több tízezer euró értékű biztonsági kamerák, digitális és egyéb eszközök vásárlásáról írt alá szerződéseket egy olyan kínai vállalattal, amely az amerikai fekete listán szerepel. Ezek a kamerák elvileg alkalmasak személyazonosításra. Az információs és adatvédelmi ügynökségek korábban felhívták a figyelmet arra, hogy az egyének azonosítását lehetővé tevő videokamerás megfigyelőrendszer telepítése nem megengedett.

ROSU koszovói különleges rendőri alakulat
Koszovó

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.