Ugrás a tartalomra

A házelnök személyéről dönt a szerb parlament

2022.08.02
15:42
2022.08.02
16:47
Forrás
Pannon RTV
A parlament alakuló ülésének második napján a házelnökről, az alelnökökről, illetve a köztársasági képviselőház testületeinek tagjairól folyt a vita. Az új összetételű parlament elnökének a Szerb Haladó Párt Vladimir Orlićot javasolta.

Szombaton döntött arról a Szerb Haladó Párt, hogy a 39 éves, elektro- és számítástechnikai doktorátussal rendelkező Vladimir Orlićot, a párt képviselőjét javasolja házelnöknek. Milenko Jovanov, az SZHP frakcióvezetője a parlamenti keddi vitáján úgy fogalmazott: Vladimir Orlić minden bizonnyal Szerbia érdekeivel összhangban, becsületesen fogja vezetni a képviselőház üléseit.

„A parlament előtt nagyon nehéz és kihívásokkal teli időszak áll. A képviselőcsoportunk szándéka pedig az, hogy a parlament élén olyan személy álljon, aki képes arra, hogy szerb politikát folytasson a következő időszakban. Nem keletit vagy nyugatit, sem északit vagy délit, hanem kizárólag szerbet, olyat, amely a szerb állampolgárok érdekeit, amely a szerb állam érdekeit képviseli.”

A parlamentnek az eddigi hat helyett, a jövőben hét alelnöke lesz. Egy-egy alelnököt ad a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt, az Igazság és Megbékélés Pártja, a Demokrata Párt, a Szabadság és Igazságosság Pártja, a Remény koalíció, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség frakciója. A VMSZ színeiben ismét Kovács Elvira ülhet az egyik alelnöki székbe. Mint mondta: az elnök és az alelnökök feladata elsősorban az ülések vezetése lesz, amely ennyi frakció mellett komoly feladat lesz, emellett pedig vissza kell nyerni a parlament tekintélyét.

„Gyakran vissza kell terelni a vitát magára a napirendi pontra, tehát arról kell beszélgetni, nem bármiről. Tisztelni kell egymást, egymás idejét, ezt az intézményt, visszanyerni a tekintélyét, de ugyanakkor odafigyelni, hogy kinek van joga reagálni, tehát nem lesz egyáltalán egyszerű.”

A hét alelnöki helyből három jutott az ellenzéknek, a Szerb Haladó Pártot bíráló politikusok közül Aleksandar Olenik, az Együtt Vajdaságért – Vajdaságiak lista képviselője rámutatott, frakcióbeli partnereivel, a Preševo-völgyi Albánokkal, illetve a Szandzsáki Demokratikus Akciópárttal azért nem támogatják Vladimir Orlić megválasztását, mert a politikus az Aleksandar Vučić nevével fémjelzett listán jutott be a parlamentbe, a választópolgárok nem ismerik a tevékenységét, nem is rá szavaztak.

Aleksandar Olenik, köztársasági parlamenti képviselő, Együtt Vajdaságért-Vajdaságiak: „Miért lényeges ez? Azért lényeges, mert tudnunk kell, kinek felel a munkájáért, amikor megválasztják. Az állampolgároknak felel? Szerintem nem, mert nem is szavaztak rá. Azoknak a képviselőknek felel, akik minden bizonnyal meg fogják választani? Szerintem nekik sem, mert nem is ők javasolták, hanem egy párt javasolta.”

A Szerbiai Képviselőházban a különböző testületekről és küldöttségek tagjairól is folyt vita. A VMSZ-nek a húsz parlamenti bizottság közül az európai integrációs, a külügyi, az oktatási, a pénzügyi, a mezőgazdasági, az igazságügyi, a kultúra és tájékoztatásügyi, a munkaügyi és szociálpolitikai, valamint a gyermekjogi testületben lesznek tagjai. A parlament következő feladata várhatóan az új minisztériumokról és a kormányról történő szavazás lesz néhány hét múlva. A kormánynak a legkésőbb október 30-ig meg kell alakulnia.

házelnök
Szerbia
parlament

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.