Ugrás a tartalomra

A Szabadka környéki földművesek átadták követeléseiket a város polgármesterének

2022.08.10
14:32
2022.08.10
18:56
Forrás
Pannon RTV
Mintegy hatvan Szabadka környéki földműves vonult be traktorokkal a városba.

Az elégedetlen termelők a Strossmayer utcában, a Városháza mellett beszélhettek Szabadka polgármesterével, majd átadták neki követeléseiket. Stevan Bakić csütörtökre javasolt egy közös megbeszélést, de a tiltakozók még ma válaszokat várnak. Hangsúlyozták, addig maradnak, amíg nem születik kedvező döntés az ügyükben.

A szabadkai termelők is traktoros tiltakozáshoz folyamodtak, hogy felhívják a figyelmet a problémáikra. Kis Miroslav, verusityi gazda is elégedetlen a mezőgazdaság helyzetével. Mint mondja, nagyon drága a gázolaj, a műtrágya, és ehhez képest alacsony a termények felvásárlási ára. Szerinte sok az ígéret, de kevés a támogatás.

"Ha mi nem termelünk, akkor nem lesz a pékségben olcsó kenyér, sem olaj, cukor vagy hús. Mindent behozunk, ez komolytalan politika. Úgyhogy mindenki kell hogy keressen, csak a kis földműves nem, ezt nem tudjuk fenntartani. Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk a problémánkat, és hogy valaki komolyabban fogadjon minket."

Vinko Stantić, termelő, Kisbosznia: "Ön is tudja, milyen ára van a napraforgónak, alacsonyabb, mint tavaly volt. Ez nem szégyen?"
Stevan Bakić, Szabadka polgármestere: "Azt nem én határoztam meg. De majd javaslatot teszek, és együttesen lépünk fel."

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere azt javasolta a termelőknek, hogy csütörtökön délelőtt menjenek be hozzá egy közös megbeszélésre, addig megpróbál intézkedni az ügyükben Újvidéken. Ők viszont ezt nem fogadták el. Vinko Stantić, a termelők képviselője azt válaszolta, megvárják, amíg visszatér Újvidékről, és még ma szeretnének végleges válaszokat kapni. Addig nem mozdulnak innen. A termelők azt is nehezményezik, hogy lecsapolási díjat csak Vajdaságban kell fizetni, az ország többi részében nem.

"Amit senki sem fizet, mi fizetjük – a lecsapolást. Egy csepp vizünk sincs a kutakban, nem hogy a szántóföldeken. Csak kiássák a csatornákat, és fizettetnek. Egy háztartás általában ugyanannyit fizet, mint a nyugdíjbiztosítás, a mi adónk pedig kisebb a lecsapolási díjnál. Tehát megoldást az elemi csapásra, a lecsapolási díjat pedig szüntessék meg, de tartósan. Ne csak erre az évre írják le. Küldik a figyelmeztetéseket az embereknek, hogy tartoznak. Azt fizessem, amit nem is kapok meg?"

A földművesek nem zárták le az utakat, nem akartak gondokat okozni a közlekedésben. Képviselőjük hangsúlyozta, ez még nem tüntetés, csak figyelemfelkeltő, tiltakozó felvonulás.

termelő
traktor
követelés
Szabadka

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.