Ugrás a tartalomra

Vajdaságot nyilvánítsák aszály sújtotta területté!

2022.08.17
20:14
Forrás
Pannon RTV
Közel négyszázan írták alá az aszálykárok enyhítésére vonatkozó petíciót Óbecse községben. Az aláírásgyűjtés augusztus elsejétől 15-ig tartott.

Nehéz körülmények elé állította a földművelésből élőket az idei száraz időjárás. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége azzal a céllal, hogy némileg javítson a kialakult helyzeten, és megkönnyítse a gazdák boldogulását az előállt helyzetben, egy új kezdeményezéssel állt elő. Aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelyben arra kérik a kormányt, hogy nyújtson pénzbeli támogatást a gazdáknak az őszi munkálatokhoz, illetve Vajdaságot nyilvánítsák aszálykár sújtotta területté.

Faragó Enikő falugazdász szerint bizakodóak a község gazdái, ezt bizonyítja, hogy közel négyszázan írták alá a petíciót.

„Közel 400 aláírást sikerült összegyűjteni. A petíció főbb pontjai arról szólnak, hogy a vajdasági területet nyilvánítsák aszálykár sújtotta területté, valamit, hogy töröljék el 2022 és 2023 évre szóló lecsapolási illetéket. Emellett az őszi munkálatoknak az elvégzéséhez szükséges üzemanyagot, illetve hogy a vegyszereket, a vetőmagot, a műtrágyát tudják biztosítani a termelők saját maguk részére, ezzel kapcsolatban hektáronkénti 100 eurós támogatást kér a petíció.”

Pecze Zoltán aláírta a petíciót, és bízik benne, hogy figyelembe veszik az aláírásgyűjtés eredményét.

Pecze Zoltán, termelő, Péterréve: „A petíciót, azt én is aláírtam. Nagyon bízok benne, hogy meghallgatásra jut és figyelembe veszik a petíciót, mert ez fontos lenne a termelők számára, hogy a jövőbe is tudjanak termelni, és minőséges terméket tudjanak előállítani.”

Gallusz József termelő szerint a szárazság miatt lesznek olyan gazdák, akiknek egyáltalán nem fog hasznot hozni az idei termés.

Gallusz József, termelő, Péterréve: „Sokan lehet, hogy még a pozitív 0 sem fogja kihúzni. Nagyon rosszak az eredmények, tegnap is átjártam, rétbe is voltam, a felső földnél is voltam. Tehát szomorú a helyzet. Egyedül a napraforgók, amennyit még talán kitudnak húzni. Ott is azért nagyon eltérőek az eredmények. Lesznek itt nagyon gyenge termések is, lesznek, amik szolidak, meglesznek.”

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége által indított aláírásgyűjtés és az utcán tüntető gazdák kezdeményezése különálló. Az összegyűlt aláírásokat jelenleg is számolják. A petíciót és a követeléseket a tartományi és a köztársasági szervekhez is el fogják juttatni.

aszálykár
Óbecse
petíció
Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.