Ugrás a tartalomra

Szerbia az EU-s csatlakozási folyamatok előrehaladott szakaszában van

2022.08.30
22:00
2022.08.31
17:27
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
A Nyugat-Balkán európai integrációs folyamatának sokkal gyorsabbnak kell lennie - hangzott el a Bledi Stratégiai Fórumon.

Miroslav Lajčak, az EU Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős különmegbízottja kijelentette, hogy az unió készen áll a nyugat-balkáni országokra, sokkal jobban, mint öt évvel ezelőtt. A téma kapcsán a szerbiai külügyminisztérium államtitkára, Nemanja Starović is felszólalt.

Szerbia külpolitikájáról, az Európai Unióhoz való csatlakozásáról és az ország ukrán-orosz háborúhoz való hozzáállásáról Nemanja Starović, a szerb külügyminisztérium államtitkára beszélt a konferencián. „Sok szó esett Szerbiáról az előző két napban, végül a Bledi Stratégiai Fórum legvégén lehetőség nyílt külpolitikánk alapvető irányelveinek bemutatására. Arról beszéltem, hogy a teljes jogú EU-tagság Szerbia hosszú távú stratégiai elkötelezettsége, hogy olyan ország vagyunk, amely a csatlakozási folyamatok előrehaladott szakaszában van, olyan ország, amely a 35 tárgyalási fejezetből 22-t megnyitott, és az első ország, amely teljes mértékben elfogadta a csatlakozási folyamat új módszertanát.”

Miroslav Lajčak szerint Oroszország megváltoztatta a második világháború után kialakult világrendet, és az EU nem engedheti meg, hogy a nyugat-balkáni tagjelölteket a következő öt évben ne vegye fel a tagállamok közé. Ezzel ugyanis elveszítheti státuszát a geopolitikai színtéren - magyarázta az EU Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős különmegbízottja.

„Jelentős előrelépést kell látnunk a Koszovó és Szerbia kapcsolatának normalizálására vonatkozó párbeszédben. Augusztus 18-án végre elkezdtünk beszélni a jövőről, és ezt továbbra is folytatjuk. Tehát ez nemcsak a napi problémák megoldását jelenti, hanem a párbeszéd egy valóban új formáját.”

A Bledi Stratégiai Fórumot a szlovén külügyminisztérium 2006-ban szervezte meg először. Az idei konferenciának az Ukrajna elleni orosz offenzíva és annak következményei volt a fő témája. A kétnapos rendezvény panelbeszélgetésein három külföldi államfő, két miniszterelnök és 15 külügyminiszter is részt vett.

bledi stratégiai fórum
Miroslav Lajčak
nyugat-balkáni bővítés

Most

18:04, Frissítve: 18:11

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.
16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.