Ugrás a tartalomra

Betyáros virtus Ludason

2022.10.02
19:04
2022.10.02
20:25
Forrás
Pannon RTV
Fekete, pej, szürke, deres de még tarka ló is versenyzett a 12. Ludasi Betyárnapon. Hátas-lovas és fogatos ügyességi lóversenyeket láthatott a közönség.

A szórakoztató lovas bemutatók mellett a ludasi vásártéren 53 bográcsban készült a birka-, marha- és sertéspörkölt.

Az adai Gyarmat Istálló lovasai minden évben versenyeznek a ludasi lovas napokon, sőt a kezdetektől a lovas rendezvény megszervezésében is kiveszik a részüket. Az öt ügyességi hátas-lovas megmérettetésen Kubik Patrik társával Gyarmat Istvánnal szerepelt. Kubik Patrik elmondta, lovaik inkább a gyorsasági versenyeket szeretik, ennek ellenére második helyen végeztek: „Nekünk igazából mind nehéz, mert mi nem vagyunk hozzászokva ezekhez a játékos programokhoz. Az unokatestvérem, a párom lova elég temperamentumos, versenyezni szoktunk vele inkább. Ezt a játékot, a lassút, az ügyességit, nem tekinti úgy ahogy kellene, gyorsban menne, rögtön szaladna, úgyhogy ez nekünk nem megfelelő, de igyekszünk, megpróbálunk mindent.”

Kihagyhatatlan a ludasi lovasnap a magyarkanizsai Bózsó Istálló tulajdonosának - eddig mindegyiken részt vettek. Szürke kancáival, Hajnallal és Lepkével a bála-kerülgetés számban versenyeztek: „Az én kancáim anya-lánya fogat. Összeszokott, összehajtott lovak. A lovazást mindenkinek csak ajánlom, bármikor többet ér, mint egy számítógép, úgy az idő miatt, úgy a kikapcsolódás miatt.”

Milyen betyárnap lenne az olyan, amelyen nem lenne sok betyár? A ludasi lovasnap kihagyhatatlan résztvevői a hagyományos viseletbe öltözött betyárok, akik az egész Dél-Alföldről érkeztek a rendezvényre. A ludasiak célja a lovak és a lovaglás népszerűsítése.

Aladics Tibor, elnök, Ludas HK: „A mai világban már az is furcsa, az is nagy dolog, ha valakinek otthon van lova. A lókedvelők körében van egy egyesület, akik tudnak egymásról. Ezek az emberek összefogtak, és egy ilyen rendezvény alkalmával összemérik a tudásukat. Lóháton különböző feladatokat kell teljesíteniük. Ezek egyszerű lovak, semmi magas szintű. Ez amatőr, falusi hozzáállás. Úgy érzem, sőt biztos vagyok benne és tudom, hogy a közönségnek ez nagyon tetszik.”

A lovaspálya körül a vendégeket kirakodóvásár várta, a ludasi helyi közösség pedig tombolát is szervezett. Több mint ezer ember volt kíváncsi az ügyességi lovas versenyekre. A ludasi rendezvényt az adai Nyergelj, fordulj! Lovas-, Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület támogatta

betyárnap
betyár
Ludas
Aladics Tibor

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.