Ugrás a tartalomra

Miért fontos, hogy magyarnak valljuk magunkat a népszámláláson?

2022.10.05
11:38
2022.10.05
16:21
Forrás
Pannon RTV
Az, hogy hány személy vallja magát magyarnak számos dologra hatással lehet a továbbiakban, a magyar kisebbségi jogok megvalósítása ugyanis a magyar közösség nagyságától függ.

Azért fontos, hogy magyarnak valljuk magunkat a népszámláláson, mert ezáltal csak előnyre tehetünk szert - hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke. Az összeírás során nem kötelező egyebek mellett nemzeti és vallási hovatartozását, valamint anyanyelvét megvallani a lakosoknak, de fontos, hogy minél többen megvalljuk magyarságunk.

"Ugyanis az, hogy milyen jogaink vannak, akár az oktatásra, akár a nyelvhasználatra, akár más szegmentumokra vonatkozóan, az nagyban függ attól, hogy mennyien vagyunk. Az pedig, hogy mennyien vagyunk, az a hivatalos népszámlálási adatokból derül ki."

Azokban az önkormányzatokban, ahol a lakosság 15 százaléka magyar, kötelező biztosítani a magyarságra vonatkozó kisebbségi jogokat. A magyar nyelv hivatalos használata, a magyar óvoda-, illetve iskolahálózat, valamint a magyar nyelvű művelődési intézmények hálózata is függ attól, hányan valljuk magunkat magyar nemzetiségűnek a népszámláláson - magyarázta dr. Pásztor Bálint.

"Hozzá kell azt tenni, hogy a szerzett jogok intézményének köszönhetően, ahol korábban elértük a 15 százalékot, ott hivatalos használatban marad a magyar nyelv. Tehát, nem reális az a forgatókönyv, hogy valahol törlik a magyar nyelvet azért, mert esetleg a szórványban valahol nem érjük el a 15 százalékot, ahol elértük az előző népszámlálás alkalmával."

A politikai érdekérvényesítés esetében fontos az, hogy a népszámlálási adatokban is látszódjon, hogy egy számottevő közösséget képeznek a magyar nemzetiségű emberek - húzta alá a VMSZ alelnöke.

népszámlálás
Szerbia
magyarság
jogok

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.