Ugrás a tartalomra

Megemlékezés, kiállítás, irodalmi előadás

2022.10.23
12:06
2022.10.23
16:42
Forrás
Pannon RTV
Ünnepi beszéddel és a kegyelet virágainak elhelyezésével tisztelegtek és emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire Horgoson szombat délután.

A megemlékezést követően képzőművészeti kiállítás és irodalmi előadás várta az érdeklődőket.

A 2015-ben felállított 1956-os emlékműnél Danyi Bernadett történész idézte fel a szabadságharc pillanatait: „Bár egy kudarcba fulladt szabadságharcról, forradalomról van szó, mégis ünnep az emléknapja számunkra, ugyanis a szabadságért, az erkölcsi helytállásért küzdöttek akkor a magyarok és ez máig érték és mindenféleképpen ünnepelnivaló számunkra is.”

A beszédeket követően a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet.

A megemlékezést képzőművészeti kiállítás követte ahol a horgosi Sárkány Márk 13 éves alkotó rajzait tekintették meg az egybegyűltek. A képek nyáron készültek az elfogadásról szólnak: „Ezek akvarellel készültek, a nyáron készítettem őket és igazából azzal a céllal készültek, hogy nyissuk ki a szemünket és lássuk meg, hogy mi van körülöttünk. Tehát, hogy nézzünk át az alapvető dolgokon és lássuk meg bennük a szépet.”

A kiállítást követően a Rügyfakadás című irodalmi előadást mutatták be. Rókus Zoltán és Magyar Zsófia tolmácsolásában Szabó Lőrinc életének egyik szelete került bemutatásra. Az előadást az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör és a Perem Magyar Színházi Egyesület közösen hozta létre.

Rókus Zoltán, színész, Szabadkai Népszínház Magyar Társulata: „Szabó Lőrincnek feleségével való kapcsolata és élete legnagyobb szerelmének a kapcsolata. Szerelmi háromszögről beszélünk, mert egyiket sem tudta elengedni egészen a szeretőjének a haláláig, és ez olyan esemény volt az életében, ami a legtöbb embert érdekli.”

A megemlékezést és az ünnepi műsort a helyi Művelődési Ház és Horgos Helyi Közössége közösen szervezte meg.

1956-os forradalom és szabadságharc
1956-os magyar forradalom és szabadságharc
1956-os megemlékezés
Horgos
Rókus Zoltán
Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.