Ugrás a tartalomra

SZHP-VMSZ koalíció - A vajdasági magyarság számára fontos ügyek

2022.11.07
20:49
Forrás
Pannon RTV
A VMSZ és az SZHP ismét koalícióra lépett, a vajdasági magyar párt továbbra is a kormánytöbbség része marad. A Közügyekben sorra vettük a dokumentum főbb pontjait.

A megállapodás szövege letölthető a vmsz.org.rs internetes oldalról.

A VMSZ és az SZHP közötti koalíciós szerződés a szerb kormányban való közös programszintű együttműködésre és részvételre vonatkozik. Ezek közül az egyik az európai integráció. Ennek tekintetében a dokumentum szerint a lehető legnagyobb mértékben figyelembe veszik a szerbiai magyar közösség érdekeit. A szerződésben az is szerepel, hogy kidolgozzák a Vajdaság AT hatásköreinek meghatározásáról szóló törvény módosítását, hogy növeljék az eredeti felhatalmazások számát. A helyi önkormányzatok esetében pedig pontosabban fogják szabályozni a helyi közösségek jogállását.

A migránskrízis és a határátkelőkön tapasztalható tumultusok enyhítése is szerepel a szerződésben, illetve a vasúti és a közúti infrastruktúra fejlesztése. A következő időszakban a köztársasági költségvetésből több pénzt fordítanak majd az ipari zónák és bekötőutak kiépítésére, továbbá villany-, gáz-, víz- és csatornahálózatok fejlesztésére Vajdaságban.

A turizmusra is nagy hangsúlyt fektetnek. Palics mellett Magyarkanizsán és Pacséron is fejlesztik majd a gyógyfürdőket. Szabadkát illetően pedig befejeznék a a Városi Stadion felújítását és a Népszínház építését.

A VMSZ államtitkári szinten lesz jelen a szerb kormányban. 8 államtitkáruk tevékenykedik majd az Építési, Közlekedési és Infrastrukturális, az Oktatási, a Mezőgazdasági, Erdő- és Vízgazdálkodási Minisztériumban, továbbá az igazságügyiben, az egészségügyiben, a környezetvédelmiben, a Pénzügyminisztériumban és a Közberuházási tárcánál.

A koalíciós szerződés részleteiről dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője beszélt a Közügyekben.

VMSZ
SZHP
koalíció
koalíciós szerződés

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.