Ugrás a tartalomra

Az eddigi volt a legmelegebb október Európában

2022.11.11
19:27
2023.11.02
08:52
Forrás
greendex.hu
Az eddigi volt a legmelegebb október Európában - közölte az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus.

A jelentés szerint októberben Európa nagy részén átlag feletti hőmérséklet volt tapasztalható, csak Izlandon és Törökországban mértek valamivel az átlag alatti hőmérsékletet. A felszíni levegő hőmérséklete 1,92 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszakban mért átlagos hőfokot. Franciaországban és Spanyolországban 30 Celsius-fokot is meghaladó napi rekordhőmérsékletet mértek, Ausztria pedig az eddigi legmelegebb októberi éjszakáról számolt be, amikor a hőmérő higanyszála nem süllyedt 20,4 Celsius-fok alá.

Kanadában is rekord meleget mértek a múlt hónapban, de Grönlandon és Szibériában is az átlagosnál melegebb hőmérsékleti értékeket jegyeztek fel októberben. 

A Copernicus jelentésében kiemelték, az átlagosnál szárazabb időjárás jellemezte Dél-Európa és a Kaukázus nagy részét. Ezzel szemben az Ibériai-félsziget északnyugati részén, Franciaország és Németország egyes részein, az Egyesült Királyságban és Írországban, Skandinávia északnyugati részén, Kelet-Európa egyes területein, valamint Kelet- és Közép-Törökországban az időjárás csapadékosabb volt az átlagosnál októberben.

október
legmelegebb
Európa

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.