Ugrás a tartalomra

A megújuló energiaforrásokról szerveztek konferenciát Belgrádban

2022.11.17
14:00
2022.11.17
16:26
Forrás
Pannon RTV
A találkozón a nyugat-balkáni országok vezetői vettek részt, azzal a céllal, hogy tájékozódjanak a zöld energiák biztosította lehetőségekről. A konferenciát a zöld átállás egyik éllovasa, Norvégia szervezte.

Az energetikai függetlenség kiépítése a jelen helyzetben különösen fontos, és segít elkerülni az orosz gáznak és az azt helyettesítő drága alternatíváknak való kitettséget. A megújuló energiaforrások használata terén a térség országai még jelentős elmaradásban vannak Nyugat-Európához képest. Az obrenovaci Nikola Tesla hőerőművet például a világ 10 legnagyobb szennyezőjeként tartják számon. Bár az elmúlt években történtek határozott előrelépések, Szerbiában létrejött a régió egyik legnagyobb szélerőműparkja, de további bővítésre van szükség. Jelenleg a vízenergia felhasználása a legszámottevőbb, a szél- és a napenergia kihasználásában azonban még óriási a lehetőségek vannak. Nincsenek könnyű vagy egyszerű döntések, de a lehető leghamarabb cselekednünk kell, különben katasztrófa elé nézünk – mondta Aleksandar Vučić, szerb elnök.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Nem áll módunkban növelni a megújuló energiaforrások arányát, ha a teljes kínálat-fogyasztást vesszük figyelembe. Ami még ennél is fontosabb, hogy sok reformot kell végrehajtanunk. Változtatnunk kell a szokásainkon, és egészen más módon kell dolgoznunk. És ezért fordultunk segítségért a norvégokhoz és a britekhez is.”

Az energia területén akár 16-30 milliárd eurós beruházásokra is szükség van a következő években, tette hozzá Vučić. Andreas Eriksen, a norvég miniszterelnök megbízottja arra biztatta a nyugat-balkáni országokat, hogy működjenek együtt az energia területén, és találjanak megoldásokat a megújuló energiaforrások nagyobb mértékű alkalmazására. Felajánlotta, Norvégia vállalatainak segítségét, továbbá az ország segítségét a tapasztalatok átadásának tekintetében is, hisz Norvégia energiaszükségletének 90 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezi.

Andreas Eriksen, miniszterelnöki megbízott, Norvégia: „Nagyon várjuk, hogy Vučić elnök meglátogasson bennünket Norvégiában két héten belül, és ugyanolyan vendégszeretetben részesüljön, mint amiben én részesülök most, és folytassuk a megbeszéléseket erről a fontos és folyamatban lévő energetikai együttműködésről.”

A konferencián részt vett Dimitar Kovačevski, Észak Macedónia és Dritan Abazović, Montenegró miniszterelnöke, valamint Bosznia-Hercegovina Minisztertanácsának elnöke, Zoran Tegeltija és Edi Rama albán miniszterelnök is. Rama azt mondta, reméli, hogy létrejön egy regionális energiapiac, így a nyugat-balkáni országok könnyebben juthatnak hozzá az energiához és az energiaszektorba történő beruházásokhoz.

Edi Rama, miniszterelnök, Albánia: „Regionalizálnunk kell a piacunkat, és az energia terén túl kell lépnünk a határainkon, különben továbbra is kis piac maradunk. És erre szükségünk van, mert ha csak elszigetelt módon foglalkozunk ezzel, az sokkal drágább lehet.”

A megújuló energiaforrások környezetvédelmi szempontból is rendkívül fontosak, hiszen nincs káros anyagkibocsátás. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanis 10 emberből 9 szennyezett levegőt lélegzik be. Világszerte milliók halnak meg emiatt korábban, vagy betegszenek meg. Szerbiában évente mintegy 3600 ember hal meg a légszennyezettség okozta betegségek miatt.

megújuló energiaforrás
konferencia
Belgrád
Norvégia
Dimitar Kovačevski
Dritan Abazović
Zoran Tegeltija
Edi Rama

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.