Ugrás a tartalomra

Az Európai Bizottság támogatja Magyarország helyreállítási tervének elfogadását

2022.11.30
13:01
2022.11.30
15:56
Forrás
hirado.hu, MTI
Az Európai Bizottság az 5,8 milliárd eurónyi magyar helyreállítási tervet elfogadta, de ezzel párhuzamosan 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás befagyasztására tett javaslatot.

Brüsszelben jelentették be, hogy a testület két javaslatról döntött Magyarország esetében. Hárman részletezték a Budapesttel kapcsolatos fejleményeket, az EB alelnöke, a költségvetésért felelős és az igazságügyekért felelős biztos. A javaslatok a következőket tartalmazzák: a jogállamisági eljárás keretében – amelyet az EU pénzügyi érdekeinek védelme miatt indítottak – Magyarország nem teljesítette teljes körűen a vállalásait. Ezért az országnak a 2021 és 2027 közötti időszakra járó támogatási keretből, három kohéziós forrás vonatkozásában, összesen 7,5 milliárd eurót zárolnak. A Bizottság emellett elfogadásra javasolja a tagállamoknak a magyar helyreállítási tervet, ami 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást jelent. Brüsszel szerint a zárolt összeg kifizetéshez arra van szükség, hogy Magyarország teljes körűen tegyen eleget a korrupcióellenes vállalásainak, valamint tegyen meghatározott intézkedéseket az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása terén. A javaslatokról a döntést a tagállamok pénzügyminiszterei hozzák meg, ennek pontos időpontja egyelőre nem ismert, de a következő 1-2 hétben várható.

Európai Bizottság
Magyarország

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.