Ugrás a tartalomra

Megalakult az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács

2022.12.16
10:46
2022.12.16
17:00
Forrás
Pannon RTV
A testületnek ez a negyedik összetétele 2010-óta, amióta közvetlen választással történik a tanács tagjainak megválasztása.

A november 13-i nemzeti tanácsi választások után egy hónappal, a szabadkai Városháza dísztermében tartotta alakuló ülését az MNT.

A szerb és a magyar himnusszal indult az alakuló ülés, amit a háromtagú munkaelnökség vezetett, elnöke Dobai János volt. Az ülésen hitelesítették az MNT 35 tagjának mandátumát, akik mindannyian a Magyar Összefogás listájáról kerültek a testületbe. Ezzel meg is alakult a szerbiai magyarság országos kisebbségi önkormányzata. A megalakult Magyar Nemzeti Tanácsot Tomislav Žigmanov illetékes miniszter köszöntötte. Kiemelte, hogy a jövőben is szoros együttműködést szeretne megvalósítani a kormány és az MNT között. „Az Emberi és Kisebbségjogi, valamint Társadalmi Párbeszéd Minisztériuma az önök támasza és partnere lesz abban, hogy a közös, összeegyeztetett álláspontunkkal olyan kisebbségi politikát hozzunk létre, amely a kisebbségi jogok fejlődéséhez és kiterjedtebb alkalmazásához vezet majd.”

A Magyar Nemzeti Tanács programjainak megvalósítását Szerbia mellett Magyarország is támogatja. Több sikeres program valósult már meg a magyar kormány támogatásával és ez a jövőben is így lesz – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Szilágyi Péter Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára. „Egy komoly intézményről, egy komoly szervezetről van szó. Az elmúlt években nagyon komoly munkát folytattak. Megmutatkozik ez abban is, hogy Magyarország kormánya partnerként tekint az MNT-re. Rengeteg programot valósítunk meg, úgy mint a diákbusz program, a felsőoktatási ösztöndíjprogram, a szórványgondozás és a beiskoláztatási program. Mindig jó partnerre találtunk az elmúlt években az MNT-ben és ez a munka a jövőben is folytatódni fog. Szeretnénk ezeket szinten tartani, esetleg még fejleszteni.”

Az alakulóülést követően Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, hogy az új összetételű MNT-re más feladatok várnak, mint a korábbiakra, mert az idők és a kihívások is változnak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak pedig ezekre kell választ adnia. A megvalósításhoz, pedig olyan elkötelezettségre lesz szükség, amely az elmúlt 8 évben az MNT munkáját jellemezte – tette hozzá Pásztor István. „Azt gondolom, hogy a nemzeti tanács alapvető feladata az kell legyen, hogy segítségére legyen a közösségnek és a közösség minden tagjának abban, hogy egzisztenciálisan és magyarként a szülőföldjén boldogulni és megmaradni tudjon.”

A VMSZ elnöke hozzátette, hogy ez így leegyszerűsítve elsőre könnyűnek tűnhet, de igazán komoly és összetett munka vár a Magyar Nemzeti Tanácsra, amely során Magyarország és Szerbia lehetőségeit is ki kell használnia.

MNT
Magyar Nemzeti Tanács
ülés
elnökválasztás

Most

19:49

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.
16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.