Ugrás a tartalomra

A magyar kultúra rólunk szól, értünk él!

2023.01.20
07:27
2023.01.20
17:05
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra rólunk szól, értünk él - hangzott el a magyar kultúra napja alkalmából csütörtök este Csókán tartott műsoron. Az eseményen fellépett a Mécsvirág együttes.

Az ünnepséget szervező Csóka Művelődési és Oktatási Központ rendezvényeivel és különböző programokkal folyamatosan igyekszik a magyar nemzet kultúrájának megmaradását szolgálni a községben.

Kobrehel Éva, igazgató, Csóka Oktatási és Művelődési Központ: „Nagyon fontos számunkra, hogy már évekre visszamenőleg minden év januárjában a magyar kultúra napját megünnepeljük bizonyos formában, azért, hogy összetartsunk és továbbvihessük azt a hagyományt, amit eddig felépítettünk.”

200 éve január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. A csókai eseményen a nemzeti ima Rákóczi férfikórus tolmácsolásában csendült fel.

Idén emlékévvel ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját is. Csókán a Mécsvirág együttes verses-zenés összeállítását hallgathatta meg a közönség.

Baráth Hajnal Anna, tag, Mécsvirág együttes: „Nagyon fontos küldetésünk az, hogy a fiatalokkal megszerettessük a költőket, a népdalokat, illetve az énekelt verset. A mai összeállításunk Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára készült. Egy gondolat felöleli az életét a gyermekkorától kezdve a csatákon át egészen a haláláig.”

Éljünk a világ bármely pontján magyarként, ez a nap fontos kell, hogy legyen számunkra. Az anyaország határain kívül élő magyar közösségek számára ez hatványozottan igaz - mondta Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

„A Magyar Nemzeti Tanács sem tétlenkedik ebben az évben, hiszen a vajdasági magyar nemzeti közösségünk kulturális stratégiájának megírásába belekezdett. Ez fogja meghatározni a következő 5 év teendőit. Egyrészt egyértelmű, hogy épít mindarra, amit a közélet és a magyar közösség kivívott ebben az elmúlt 20 vagy annál több évben is.”

Épít, a realitás talaján áll, megérti mindazt, ami körülvesz bennünket a jelenben és olyan célokat tűz ki a jövőt illetően, amelyek megvalósíthatóak lesznek. Mindez rólunk szól, a vajdasági magyar kulturális identitásról - tette hozzá a Végrehajtó Bizottság elnöke.

magyar kultúra napja
Csóka
Csóka Művelődési és Oktatási Központ
Mécsvirág együttes
Kobrehel Éva
Baráth Hajnal Anna
Sárközi István

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.