Ugrás a tartalomra

333. napja tart az ukrajnai háború

2023.01.22
09:01
2023.01.22
12:19
Forrás
Pannon RTV
Az orosz erők új offenzívát indítottak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban. Újabb Sea King névre hallgató brit helikopter érkezett Ukrajnába – jelentette be Olekszij Rezsnyikov, az ország védelmi minisztere.

Rezsnyikov szerint ez hatalmas erősítés az ukrán haditengerészet számára. A miniszter úgy véli, hogy a későbbiekben is folytatódhat a britekkel való együttműködés. Az érkező helikopterek számáról nem közölt pontos adatot.

A felek egyébként novemberben kötöttek megállapodást a Sea King nevű helikopterekről. Oroszország erre azt válaszolta: erősebb fegyverekkel fog reagálni az Ukrajnának szállított nyugati fegyverekre.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója azt üzente a szövetségeseknek, hogy gyorsabban gondolkodjanak a katonai segélyek növelésén.

Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke új hazafias háborúnak nevezte Oroszország konfliktusát Ukrajnával és a Nyugattal.

A donyecki régióban az elmúlt 24 órában több mint 25 település került tűz alá. Oroszország emellett fokozta a tüzérségi támadásait is.

A támadás során "kedvező pozíciókat" foglaltak el az oroszok - ezt állítják az orosz katonai tisztviselők. A Zaporizzsja régióban az orosz erők több mint 160 ágyúzást hajtottak végre az éjszaka folyamán. Oroszország emellett fokozza a fő frontvonalon kívüli kelet-ukrajnai régiók ágyúzását Donbászban.
 

A harcok az augusztus végi agresszív ukrán ellentámadás óta Donbaszban összpontosulnak, amely magában foglalja a részben Oroszország által ellenőrzött Luhanszk és Donyeck régiók nagy részét. Orosz támadás ért egy ipari üzemet a Dnyipro régióban található Marhanec városban.

Az orosz megszállók nehéztüzérséggel és MLRS-rakétákkal vették célba a várost. Komoly kár keletkezett. Információk szerint a támadásban senki nem sérült meg.

haború

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.