Ugrás a tartalomra

Magyar kultúra napja - 100 anyaországi és 100 határon túli kíséretében szavalták el a Himnuszt

2023.01.22
18:07
2023.01.22
20:11
Forrás
Pannon RTV
A magyar Országházban a Himnusz 200. évfordulóját szimbolizálva 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli, Vajdaságból zentai – kíséretében szavalták el a Himnuszt Novák Katalin magyar köztársasági elnök jelenlétében.

A magyar kultúra napja a magyar hazaszeretet ünnepe is - kezdte ünnepi beszédét Bábel Balázs. A kalocsa-kecskeméti érsek kiemelte, nemzeti imádságunk, a Himnusz egy olyan költemény, amely az egész magyar sorsot magába sűríti.

„Ez a vers zsoltár módján, Isten dicséret hangján szól, és a jobb jövőben reménykedik. 200 évvel ezelőtt 1823. január 22-én öntötte végső formába Kölcsey a Himnusz, A magyar nép zivataros századaiból című költeményét. Ez az esztendő a magyarok számára gondviselésszerű volt, hiszen 1823-ban született Petőfi Sándor, a hazáért életét adó nagy költőnk, és ugyanebben az esztendőben született Madách Imre, aki a magyar szabadságért börtönbüntetést viselt, ő írta meg a magyar Faustot, Az ember tragédiáját.”

Az Úr imádságához, a Miatyánkhoz hasonlította beszédében a Himnuszt Balog Zoltán református püspök.

„Nekünk magyaroknak, 200 évvel ezelőtt, született egy olyan imádságunk, mely ugyanezt akarja. Felemelni, összekötni, megvilágítani, a mi közös, magyar életünket, hogy nemzeti imádságunk tükrében nézzünk rá, és így tegyük mérlegre azt.”

Ez a jeles évforduló a nemzeti kultúra közösségmegtartó erejére, a magyarság kulturális örökségének megőrzésére, fenntartásának fontosságára és védelmére emlékeztet.

A magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium ezen a napon a nemzet egységére, a magyar közösség együvé tartozásának erejére, illetve arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy az összetartozás megélése a nemzet megmaradásának záloga.

A magyar kultúra napja mostantól az Országgyűlés határozata értelmében nemzeti emléknap is.

Himnusz
magyar kultúra napja

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 16:22

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral nevű programban általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.