Ugrás a tartalomra

Vučić: ha nemet mondunk a tervre, leállíthatják az európai integrációt és a beruházásokat

2023.01.24
10:25
2023.01.24
16:07
Forrás
Pannon RTV
Az utóbbi időszakban fokozatosan változott meg a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat normalizálására kinevezett közvetítők hangvétele.

Szerbia nem mondhat nemet a Koszovóval fenntartott kapcsolat rendezésére vonatkozó nemzetközi tervre, mert ellenkező esetben leállhat az ország európai integrációja, megszakadnának a külföldi befektetések, és más gazdasági, illetve politikai következményekre is számítani kellene – emelte ki hétfő esti beszédében Aleksandar Vučić. A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy miért lett hirtelen ilyen fontos a szerb-koszovói viszony megoldása, illetve a közvetítők miért módosítottak a retorikájukon.

Az utóbbi időszakban fokozatosan változott meg a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat normalizálására kinevezett közvetítők hangvétele. A kezdeti kedves és megengedő hangnem lassan-lassan fenyegetővé és követelőzővé vált. Annyira, hogy a „nagy ötök”, vagyis az Egyesült Államok, az Európai Unió, Franciaország, Németország és Olaszország küldöttsége a múlt pénteken már azt üzente, hogy Szerbiának el kell fogadnia az úgynevezett francia-német rendezési tervet, ellenkező esetben komoly következmények lesznek. Az elnök idézte is a követeléseket.

"El kell fogadnotok ezt a tervet. Amennyiben nem fogadjátok el – mert mi úgy gondoljuk, hogy el kell fogadni, illetve gyakorlatilag ez lesz az új tárgyalási keret az Európa felé vezető úton -, akkor szembe kell néznetek: 1. az európai integrációs folyamat megszakításával – tudom, hogy erre sokan azt mondják, hogy kitűnő, miért nem tettük ezt mindjárt, de majd ismertetem a következményeket, 2. szembe kell néznetek a beruházások leállításával, majd visszavonásával – ezt is mind elemezni fogom -, és 3. szembe kell néznetek azokkal a teljes körű politikai és gazdasági intézkedésekkel, amelyek nagy károkat okozhatnak Szerbiának."

A szerb elnök szerint elfogytak az észérvek, és senki nem akarja meghallgatni, hogy Koszovó 2013 óta nem hajlandó megalakítani a koszovói Szerb Községek Közösségét, csak azt akarja elérni, hogy ne legyenek összetűzések, ezt pedig úgy akarják elérni, hogy az úgynevezett francia-német javaslat keretében elfogadtassák Szerbiával, hogy Koszovó beléphessen a nemzetközi szervezetekbe. Aleksandar Vučić arra is rámutatott, hogy ez a terv már nemcsak francia-német terv, hanem az egész nemzetközi közösség terve, még azok az országok is elfogadták, amelyek egyébként nem ismerték el Koszovó függetlenségét. Közölte, a megváltozott geopolitikai viszonyok miatt vált sürgetővé a kapcsolat rendezése, az EU nem hajlandó a továbbiakban elfogadni a másként gondolkodókat. Vagyis az ukrajnai háború, illetve az ismét fellángoló szerb-koszovói feszültségek járultak a leginkább hozzá ahhoz, hogy most sürgős megoldás kell.

"Nagy a nyugtalanság. Európa gyakorlatilag háborúban áll, bármit és bárhogyan is fogalmazzanak, nem tolerálják a továbbiakban a politikai értelemben vett eltéréseket, másrészről pedig azt szeretnék, ha a saját udvarukban – Nyugat-Balkán pedig, természetesen Szerbia területével együtt az ő udvaruk – minden úgy legyen, ahogy ők akarják."

Aleksandar Vučić leszögezte, hogy Szerbia továbbra is az európai úton marad, ugyanis csak így lehet jövője. Közölte, semmit nem írt még alá, arról majd a parlamentnek vagy a népnek kell döntenie, hogy mi legyen a megoldás. Hozzátette ugyanakkor, hogy Szerbia a béke és a stabilitás megőrzése mellett áll ki, és a következő nehéz időszakban is keményen fog dolgozni azon, hogy túllendüljön ezen a gondokkal sújtott időszakon.

Szerbia számára kulcsfontosságú, hogy a gazdasági növekedés megfelelő mértékben haladjon - mondta Aleksandar Vučić a gazdasági növekedéssel kapcsolatos intézkedések koordinálásával foglalkozó tanács ülése után. A találkozóra a szerb elnököt Ana Brnabić szerb miniszterelnök hívta meg. A szerb államfő kiemelte, ez a találkozó jó alkalom volt arra, hogy megkérje a kormánytagokat és a közvállalatok igazgatóit, hogy még nagyobb hangsúlyt fektessenek Szerbia további fejlődésére.

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.