Ugrás a tartalomra

Versenyképes tudást biztosítanak a zentai MATE képzései

2023.01.24
12:10
2023.01.24
15:51
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági gazdáknak is lehetőségük van magas szinten megismerkedni az agráriumban tapasztalható innovációkkal. Ez pedig manapság elengedhetetlen a versenyképességhez.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában júniusig várják azon személyek jelentkezését, akik a mezőgazdaságban képzelik a jövőjüket. Az elmúlt évek során egyre nagyobb népszerűségnek örvend az agrárium szakágainak felsőfokú oktatása a zentai Konzultációs Központban. A hallgatóknak kiváló perspektívát jelent, hiszen a meglévő gazdaságuk, vagy munkahelyük mellett éppúgy el tudják sajátítani a tananyagot, mint azok a diákok, akik a középfokú tanulmányaik után jelentkeznek a képzésekre.

Dr. Kulcsár Sarolta, a MATE Konzultációs Központ oktatója: "A MATE zentai Konzultációs Központja 1996 óta tevékenykedik a vajdasági térségben, így 514 végzett alapképzéses hallgatónk van jelen pillanatban a térségben. Ezek többsége itt hasznosítja a megszerzett tudást a vajdasági térségben. Családi gazdaságokban vagy pedig különböző cégek szakembereiként. Nem olyan régen, 5 éve megindult az MSC képzés itt a Konzultációs Központban, így 16 végzett MSC hallgatónk is van már."

A képzés megléte elengedhetetlen a térségben, hiszen a Vajdaságban is tapasztalható innováció kérdése többnyire az ismerkedés fázisában van, pont azért, mert sokan azt gondolják, hogy ez rájuk nem vonatkozik, ez csak a nagyok privilégiuma. A zentai oktatási intézmény arra törekszik, hogy az újításokat a tudásbővítés módszerével megismertesse mindenkivel - hangsúlyozta dr. Lengyel László agrármérnök.

"Analizáltuk most ősszel a tavalyi év történéseit, ami nagyon sok innovációt hozott, hiszen a gyakorló gazdálkodók számára is újdonság volt ez a típusú szárazság, ami tavaly volt tapasztalható. Egy youtube csatornán a Téli Online Gazdafórumon követni tudják az emberek azokat az ötleteket, tapasztalatokat, meglátásokat, amiket a szakemberek ennek kapcsán fel tudtak hozni."

Innováció tapasztalható az ágazat minden területén, akár szenzorok, gépi eszközök vagy akár egy okostelefon alkalmazása kapcsán, amely ismereteket a hallgatók a képzés idején el tud sajátítani. Egyébként a kertészmérnöki és mezőgazdasági mérnöki alapszakra valamint a vidékfejlesztési és kertészmérnöki MSC képzésre bárki jelentkezhet június közepéig.

MATE
képzés
agrárium

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.