Ugrás a tartalomra

Illusztris vendégek a szabadkai Prélón

2023.01.29
10:42
2023.01.29
15:47
Forrás
Pannon RTV
A horvát és a szerb külügyminiszter is megtisztelte jelenlétével a Préló rendezvényét.

Gordan Grlić Radman és Ivica Dačić is vendége volt a hagyományos vajdasági bunyevác ünnepségnek, a szabadkai Prélónak. Ezt megelőzően a horvát külügyminiszter ellátogatott a Horvát Ház építkezésére, és találkozott a Horvát Nemzeti Tanács elnökével, Jasna Vojnićtyal, a szabadkai Városházán pedig szerb hivatali kollégájával a kétoldalú kapcsolatok és a jószomszédi viszonyok előremozdításáról tárgyalt. A Prelót az Ivan Sarić Műszaki Iskolában tartották meg.

A bunyevác Prélót 1879 óta szervezik meg. Az eseményen ezúttal szerbiai és horvátországi miniszterek, parlamenti képviselők és más tisztségviselők is megjelentek. Jasna Vojnić, elnök, Horvát Nemzeti Tanács, Szerbia: „Valóban büszkék vagyunk arra, hogy megindult a kapcsolatok normalizálása Szerbia és Horvátország között, nem csak szavakban, hanem tettekben is. Hosszú idő után, biztos vagyok benne, hogy érezni fogjuk minden előnyét a jobb kapcsolatoknak.”

Az elkövetkező egy hónapban Horvátországban szerveznek majd meg több kétoldalú tárgyalást. Milorad Pupovac, elnök, Szerb Nemzeti Tanács, Horvátország: „Ez az, ami a horvátországi szerbek és a szerbiai horvátok érdeke is. Szemmel látható, hogy ez a ma esti telt ház, a sok érdeklődő az itt élő horvátok részéről arról tanúskodik, hogy ők is érzik, számos lehetőségük van a jó hangulatú ünneplésre, szabadon gyülekezhetnek és feleleveníthetik saját hagyományaikat.”

A horvát külügyminiszter, Gordan Grlić Radman örömét fejezte ki, hogy két évvel a szabadkai Horvát Ház alapkőletétele után egy impozáns épületet tekinthetett meg. „A szerbiai és a vajdasági horvátok megérdemlik a horvát kormány támogatását. De ugyanígy elvárjuk a szerb kormány támogatását is. Žigmanov úr miniszteri kinevezése a szerb kormányban a biztosítéka annak, hogy a szerbiai és vajdasági horvátok hallathatják majd a hangjukat.”

A horvát külügyi tárcavezető hozzátette, megmaradtak azonban a nyitott kérdések, mint az eltűnt személyek nyilvántartásba vétele és felkutatása. Kiemelte, hogy ezúttal megértést tanúsított a szerb fél, és hamarosan ezek a kérdések is rendeződhetnek. A horvátországi szerbek és a szerbiai horvátok hidat képeznek a két ország közötti baráti viszony fejlesztésében - mondta Tomislav Žigmanov, Szerbia emberi- és kisebbségjogi minisztere. „Természetes, hogy Horvátország külügyi és uniós ügyekkel megbízott tárcavezetőjének hálásak vagyunk, amiért mindenben és régóta támogat bennünket rendszeresen, és hálásak vagyunk a horvát kormánynak, Andrej Plenković kormányfővel az élen, és hisszük azt, hogy pozitívnak ismerik el a törekvéseket, ez pedig egy pozitív környezet funkciójában lesz, ami a jövőbeni szerb-horvát kapcsolatok fellendülését illeti.”

A Préló a bunyevác nemzeti kisebbség négy nemzeti ünnepének egyike, amelyen idén is több százan vettek részt.

Préló
Horvátország
Szerbia
horvát
bunyevác
Tomislav Žigmanov
Ivica Dačić

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.