Ugrás a tartalomra

Az államiság napja alkalmából kétnapos munkaszünet Szerbiában

2023.02.15
14:26
2023.02.16
07:18
Az állami ünnep kétnapos munkaszünetet is jelent.

Az államiság napját ünneplik ma Szerbiában annak emlékére, hogy 1804. február 15-én kezdődött az első szerb felkelés, és 1835-ben ezen a napon hirdették ki az első szerb alkotmányt. A központi ünnepséget idén is Orašacon tartották.

Az államiság napját ünnepli Szerbia. 1804. február 15-én volt az első szerb felkelés Karađorđe vezetésével. Az ő emlékművét koszorúzták meg ma Orašacon.

Nenad Stevandić, a Boszniai Szerb Köztársaság képviselőházának elnöke: „Minden nagyszerűség a nemzetünkben az erőből és a bátorságból fakad, amit a szerb hősök mutattak meg. Minden, amit sikerült elérnünk, az mind az ő áldozataiknak és győzelmeiknek a függvénye.”

A központi megemlékezésen a Vladimir Orlić, a szerbiai képviselőház elnöke is beszédet mondott. Kiemelte, február 15-e különleges nap Szerbia számára.

„Ma Sretenje napját ünnepeljük, ami minden évben az egyik legünnepélyesebb és legszebb nap egész Szerbia számára, de a szerb nép számára is, éljenek bárhol. Ez az a nap, amikor a történelmünk híres hőseit ünnepeljük és a nap, amikor a hőstetteiket ünnepeljük.”

Orlić beszédét a szerb államfő Aleksandar Vučić szavaival zárta. Emlékeztetett, február 15-én az erényeket ünnepeljük, amelyek a szerb nép számára évszázadok óta erőt adtak, hogy emelt fejjel őrizzék a szabadságukat.

államiság
Szerbia
ünnep

Most

20:56, Frissítve: 07:18

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.