Ugrás a tartalomra

Délvidéki zenészpalánták - A vajdasági népzenészképzés négy éve

2023.02.21
18:52
2024.02.05
12:42
Forrás
Hagyományok Háza
Sikeres négy évet tudhat maga mögött a Csoóri Sándor Alap és a Hagyományok Háza által is támogatott vajdasági népzenészképzés.

A részleteket Polyák Dániel, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa, a népzenei hálózat koordinátora foglalja össze.

 

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet már korábban felismerte, hogy a népzenész utánpótlás – a szervezett képzések hiánya miatt – veszélyben van Délvidéken. Természetesen, nem lehet általánosítani: amíg a citerások és tamburások létszámát kielégítőnek találtuk, addig a vonószenészek és a furulyások utánpótlását nem láttuk biztosítottnak. A Vajdaságban a táncegyüttesek mellett működik néhány vonószenekar, de a tagok kezdenek kiöregedni, s a helyükre nagyon nehéz találni képzett muzsikust, így űr keletkezik.

A rendszeres oktatás 2018-ban, az Intézet székhelyén, Zentán indult, rá két évre már három településsel – Zentával, Csókával és Magyarkanizsával – kötöttünk együttműködési szerződést. A mag jó talajba hullott, 2020 végén tíz oktató 101 diáknak adhatta át tudását, ebben az évben már hét településen 14 vajdasági, tapasztalt (népzenész) oktató 123 tanulóval foglalkozik. E szám állandónak tekinthető, mivel a lemorzsolódottak helyét hamar betöltik. Ennek oka, hogy nem indítunk évente minden szakcsoportot, így az átfedések miatt általában kiegészül a létszám.

Az alábbi hangszerekre szerveztük meg a kurzusokat: furulya, citera, tamburafélék és vonósok, ezen belül a hegedű, a brácsa és a nagybőgő. A cimbalomoktatást is elindítottuk, de a képzés – oktatói hiány miatt – sajnos szünetel. A személyre szabott képzés is jelen van, de a főhangsúlyt a kamarazenére fektetjük, a közösségben a fejlődés lényegesen hatékonyabb.

Eredetileg négyéves képzést terveztünk, s úgy tűnik, eredeti elképzelésünket teljesíteni tudjuk: a tanuló egy alapfokú zenei tudással fejezheti be tanulmányait.

Az évente többször megrendezett Dúr-moll találkozók rendszeres résztvevői a hálózatban tanuló diákok, ahol az együttzenélés öröme nagyban segítik a zenészpalánták további fejlődését.

Az eredmények mára kézzelfoghatóak. Nagyon sok településen összeálltak kisebb zenekarok az általános iskolás korosztályokban. Több helyen egyéni kezdeményezésekre van példa, máshol a tanároknak köszönhetjük a bandák elindítását.”

Csermák Zoltán

Hagyományok Háza

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.