Ugrás a tartalomra

Akkreditált képzések a Téli Egyetemen

2023.02.25
12:06
2023.02.25
16:29
Forrás
Pannon RTV
Téli Egyetemet szerveztek a pedagógusok számára a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A pedagógusok részére megszervezett képzés a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg.

Az idei esemény három akkreditált képzéssel zajlik, ezek között szerepel a projektoktatás, a stresszkezelő, személyiségfejlesztő és kommunikációs készségeket fejlesztő tréning, valamint a robotok alkalmazása az oktatásban.

A mai rohamosan változó és modern világban a pedagógusoknak sem egyszerű felvenni a tempót az aktualitásokkal, amelyek az oktatásban is folyamatosan változnak. A pedagógusok úgy vélik, csak akkor tudnak minőségi és korszerű oktatást biztosítani a gyerekek számára, ha ők is haladnak a korral és folyamatosan fejlesztik tudásukat.

Losonci Fiser Krisztina, a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény óvodapedagógusa: „A változó világban hatalmas kihívással állunk szemben, nem csak a pedagógus, hanem a mindennapi ember is. Nekünk pedagógusoknál a fókusz a gyermekek, illetve a családok segítése. Nem csak oktatásról beszülnék, hanem a jövő nemzedékének kineveléséről, ami hatalmas feladat és kihívás. Követnünk kell az aktualitásokat, olyan módszerekkel kell ismerkednünk, amelyek a mindennapi élet kihívásaival kompetensek és segítőek.”

A szervezők aszerint állították össze az idei képzés tervét, hogy megoldást nyújtsanak az oktatásban felmerülő aktuális problémákra – emelte ki Pintér Krekity Valéria. Az MTTK oktatási dékánhelyettese kifejtette:

„A projektoktatással kapcsolatos, amely főleg az óvodapedagógusoknak szól, mivel mindenhol életbe lépett ez a program. Ezen keresztül szeretnénk egy gyakorlatias, workshop, kerekasztalt-beszélgetés formában segítséget nyújtani az óvodapedagógusoknak. A másik két program viszont a stresszoldó, képességfejlesztő, kommunikációs képességfejésztő tréningként szolgál. A harmadik képzés pedig a robotok alkalmazása az oktatásban.”

A pedagógusok szakmai továbbképzése a Magyar Nemzeti Tanács egyik kiemelten fontos területe - mondta Varjú Potrebić Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja.

„A pedagógus tudja, ahhoz hogy a kompetenciái erősödjenek, hogy a tanulók teljesítményei fejlődjenek, ahhoz neki folyamatosan képeznie kell magát. A Magyar Nemzeti Tanács fontosnak tartja az ilyen kezdeményezéseket, tehát a szakmai összejöveteleket, továbbképzések megszervezésének a támogatását, hogy mindenki számára elérhető legyen. Ezzel is megsegítve az óvodák, az általános és középiskolák költségvetését.”

Az idei Téli Egyetemre egész Vajdaság területéről érkeztek pedagógusok, akik az eseményen elhangzottakat beépíthetik a gyermekeknek tervezett oktatási programjába.

Téli Egyetem
MTTK
Losonci Fiser Krisztina
Pintér Krekity Valéria
Varjú Potrebić Tatjana

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.