Ugrás a tartalomra

Magyar-szerb stratégiai szövetség a kihívások eredményesebb kezeléséért

2023.03.25
16:06
2023.03.25
16:22
Forrás
Pannon RTV, Facebook/Szijjártó Péter
Magyarország és Szerbia között egy olyan stratégiai szövetség jött létre az elmúlt időszakban, amely segít abban, hogy a mostani rendkívüli kihívásokat eredményesebben tudjuk kezelni - jelentette ki Szijjártó Péter a belgrádi egyeztetéseket követően.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, jelenleg három fő kihívással néz szembe a közép-európai országok többsége, a gazdasági, a biztonsági és az energiaellátási kihívással. Mindezek megoldásában a Szerbiával fenntartott stratégiai szövetség segít - mondta a politikus. A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly csúcsot döntött, 6 milliárd eurós összeggel. Emellett az energiaellátással kapcsolatos együttműködés is folytatódik Szerbiával - emelte ki Szijjártó.

„Megállapodás született ennek fényében arról, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idei esztendőben is fogunk földgázt tárolni a szerbeknek a magyarországi földgáztárolókban. Emellett pedig az előzetesen megállapodott menetrendnek megfelelően zajlik az előkészítő munkálat arra vonatkozólag, hogy a Magyarország és Szerbia közötti villamosenergia-összeköttetés kapacitását a duplájára növeljük, annak érdekében, hogy a két ország közötti villamosenergia forgalom is könnyebbé, gyorsabbá és egyszerűbbé váljon. Tehát Magyarország és Szerbia stratégiai partnersége és barátsága nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország az előttünk álló példátlan kihívásokat jobban tudja kezelni, mint egy ilyen stratégiai szövetség, illetve barátság nélkül.”

Szijjártó Péter Siniša Mali pénzügyminiszterrel is tárgyalóasztalhoz ült.

stratégiai szövetség
kihívások
Szijjártó Péter

Most

17:17, Frissítve: 18:26

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.