Ugrás a tartalomra

További határok bővülnek a szerb-magyar határszakaszon

2023.03.28
15:46
2023.03.28
20:14
Forrás
Pannon RTV
A horgosi után a kelebiai és a hercegszántói határátkelőt is kibővítik, új utak és autópályák is épülhetnek - egyebek mellett erről is egyeztetett Budapesten Goran Vesić és Lázár János.

A szerb illetve a magyar illetékes miniszter találkozóján a vasúthálózat további fejlesztéséről is szó esett.

Hónapok óta zajlik a Horgos-Röszke autópálya határátkelő kibővítése. A cél a főként nyáron tapasztalható több órás várakozások csökkentése, illetve megszüntetése. Hamarosan újabb átkelőket is kibővít majd a szerb és a magyar fél - mondta Goran Vesić, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter.

„Három határátkelő felújításáról egyeztettünk. A horgosi átkelő rekonstrukciója már zajlik, illetve a kelebiai és a béregi van még tervben. A magyar fél ezeket az átkelőket autópályával kötné össze, így versenyképesek lennének a horgosival, a kelebiai és a béregi is. Különösen fontos a béregi átkelő, mivel egy új utat fogunk építeni Béreg és Nákófalva között, amely lehetővé teszi, hogy sok román polgár használja azt az átkelőt, így a béregi átkelő is olyan fontossá válhat, mint a horgosi.”

A két ország legnagyobb közös projektje mindenképpen a Belgrád-Budapest gyorsvasút kiépítése, amelynek a szerb oldala 2024-re, a magyar rész pedig 2025-re készülhet el. A vonat nem áll meg a határon, az útlevélkezelés a vasútállomásokon történik majd. A polgárok pedig más alternatív útvonalakon is egyre gyorsabban juthatnak majd egyik országból a másikba.

Lázár János, építési és beruházási miniszter, Magyarország: „Alaposan megtárgyaltuk a szerb közlekedési, közúti közlekedési és vasúti projekteket is. A közúti közlekedésben az autópályák összekapcsolása a legfontosabb, a vasútban pedig a gyorsvasút megépítése Budapest és Belgrád között, illetve összekapcsolni Szegedet Szabadkával, Szabadkát pedig Bajával.”

A tervek szerint május végén közös magyar-szerb kormányülés lesz, ahol a közlekedés és az áruszállítás területén szeretnének a felek jelentős előrelépést megtenni - mondta Lázár János.

szerb-magyar határ
Goran Vesić
Lázár János

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.