Ugrás a tartalomra

Továbbra is feszült a helyzet Koszovó északi részén

2023.05.31
20:54
2023.06.01
08:06
Forrás
Pannon RTV
A helyi szerbek ugyanis nem ismerik el az időközi helyi szintű választások eredményeit és a polgármesteri hivatalok előtt tüntetnek, jelenleg békésen. Hétfőn viszont összecsaptak a KFOR békefenntartóival. A NATO további 700 katonát küld a régióba.

Zvečanban és Leposavićban is szögesdróttal vették körbe a polgármesteri hivatalok épületét a KFOR rendfenntartói. A tüntető szerbek erre válaszul sárga csillagokat és szerb zászlókat akasztottak a drótra és a karjukra, de a demonstráció nyugodt keretek között folytatódott.

Hétfőn viszont komoly összecsapás alakult a tüntető szerbek és a KFOR rendfenntartói között, amelyben civilek és katonák tucatjai sérültek meg. 27 Koszovóban szolgáló magyar katona is megsérült, 12-en már Magyarországon lábadoznak. A civil sérültek közül is többen kórházba kerültek, a legsúlyosabb állapotban Dragiša Galjak van - közölte a Kosovska Mitrovica-i Klinikai Központ igazgatója.

Dr. Zlatan Elek, a Kosovska Mitrovica-i Klinikai Központ igazgatója: „Az egészségi állapota valamelyest stabilabb, de nem annyira, hogy átkerüljön a sebészeti osztályra. Éjjel is kapott két egységnyi vért, abban bízunk, hogy a vérzés lassan eláll és a következő napokban lassú felépülés veszi kezdetét, de ez sokkal hosszabb lesz, mint ahogyan azt mi gondoltuk.”

A szerb katonaság csapatai napok óta a koszovói adminisztratív vonal mentén tartózkodnak. Amennyiben a helyzet eldurvul, akkor Szerbia nem várhat tovább - mondta Miloš Vučević. A védelmi miniszter azonban hozzátette, hogy a békés megoldást keresik.

„A szerb katonaság az elnök parancsának megfelelően a legmagasabb fokú harckészültségben van, annak érdekében, hogy minden feladatot végrehajtson. Szerbia politikailag meghatározta azokat vörös vonalakat, amikor Szerbia olyan helyzettel szembesül, amikor veszélybe kerülnek a létfontosságú nemzeti és állami érdekek. Itt ne adj Isten, olyan helyzetekről beszélünk, hogy valaki gyilkolja a szerbeket, a koszovói rendőrség likvidálja nemzettársainkat, vagy pedig a szerbek elüldözése, vagyis a pogrom. Mindaz ami már megtörtént velünk a történelem során, 20-30 évvel ezelőtt.”

Észak-Koszovó szerbek lakta részén hétfő óta kritikus a helyzet. Ekkor lett volna az első munkanapjuk azoknak a koszovói albán nemzetiségű polgármestereknek, akiket a többségében szerbek lakta települések élére választottak meg egy olyan helyhatósági választáson, amelyet a szerbek bojkottáltak. Valamivel több mint 3 százalékos részvétel mellett koszovói albán polgármestereket kerültek Zvečan, Leposavić és Zubin Potok települések élére.

Koszovó
Észak-Koszovó
KFOR
NATO

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.