Ugrás a tartalomra

A Subotica-trans is napirenden szerepelt a szabadkai VKT ülésén

2024.02.01
14:57
2024.02.01
17:42
Forrás
Pannon RTV
Döntés született a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat köz-magán partnerségi projektjének elindításáról a Városi Képviselő-testület 43. rendes ülésén.

A gáz- és ivóvízhálózat bővítése, valamint a közművállalatok és kft.-k 2024-es működési terve is napirenden szerepelt.

A koronavírus-járvány idején jelentős veszteséget könyvelhetett el a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat. Ebből a helyzetből a mai napig nem tudtak kilábalni - hangzott el az ülésen.

Miroslav Milojević, önkormányzati frakcióvezető, Szabadka Polgári Mozgalma: „Az első ok az volt, hogy Stevan Bakić polgármester 2021. december 28-án ígéretet tett arra, hogy 2023 végére megoldódik a szabadkai utasszállítás problémája, talpra áll a vállalat, és hogy nem lesz magánosítás. Ezt egyszerűen nem valósította meg, hogy ne mondjak rosszabbat. Most jutottunk el odáig, hogy készül a köz- és magán partnerségről szóló tanulmány.”

A város éves szinten 500 millió dinárt különített el a közvállalat működésére. Ennek ellenére a Subotica-trans továbbra is nehéz helyzetben van - mondta Dejan Ljubisavljević, a közvállalat igazgatója. Hozzátette, számos rossz döntés született a múltban, amely a jelenlegi nehéz helyzetet eredményezte.

Dejan Ljubisavljević, a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat igazgatója: „A polgárok nem kaptak megfelelő szolgáltatást, ezért 2012 óta folyamatosan csökkent a Subotica-trans forgalma. Senki sem reagált erre. Abban a pillanatban, amikor utasokat veszítünk, mi is történik a vállalattal? A Subotica-transszal az történik, hogy csuklós buszokat vásárolunk. Ezek a járművek drágábbak, kétszer annyiba kerülnek, mint az egyszerű autóbuszok. Kétszer nagyobbak a költségek, a karbantartás.”

A képviselők egy határozatot fogadtak el, amely a nulladik lépés a köz- és magán partnerségi projekt megvalósítására vonatkozóan.

Nágel János, önkormányzati frakcióvezető, VMSZ: „Az a célja, hogy megtaláljuk azt az optimális megoldást, amely egyrészt kielégíti a polgárok igényeit az utasszállítás iránt, másrészt minimalizálja az adófizetők pénzéből fizetett szabadkai városi hozzájárulást az utasszállítás végzéséhez. Hogy ez milyen eredményt fog hozni, azt a laborátum fogja megmutatni, amely majd kidolgozásra kerül.”

A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat a nemzetközi pénzintézeteknek évente 200 millió dinárnyi hitelt volt kénytelen törleszteni, 2024-ben viszont az utolsó két részlet kerül kifizetésre. Továbbá bővítik az ivóvízhálózatot a Zorka és a Makkhetes helyi közösségek területén.

Sugár György, igazgató, Vízművek és Csatornázási KKV, Szabadka: „60 kilométer csatornahálózat lesz Szabadkán kiépítve, ebből 48 Szabadkán, 12 Palicson. Azért mondom egybe, mert Palics is a szabadkai csatornahálózathoz tartozik. Az össz szennyvíz a szabadkai szennyvíztisztító telepre érkezik. Emellett még Csantavéren és Bajmokon lesz kiépítve 25-25 kilométer csatorna. Ez nagyjából a település felét jelenti.”

18 kilométerrel bővül a gázhálózat kilenc helyi közösségben, továbbá 500 új felhasználó csatlakozhat a gázvezetékre Szabadkán.

Radulović Horvát Tímea, igazgató, Szabadkai Gázművek KKV: „Köszönöm dr. Pásztor Bálintnak, a VKT elnökének, akinek az indítványozására a képviselő-testület megszavazta azt a határozatot, amivel megkönnyíti az embereknek a rákapcsolódási lehetőséget, mert most, hogy ellett fogadva a program, már várjuk a jelentkezőket, hogy 12 havi részletbe rá tudjanak kapcsolódni a vezetékre. A legfontosabb elmondani, hogy a harmadik részlet lefizetése után mi már elkezdjük a munkálatokat. Ez azt jelenti, hogy ők hamarabb tudnak fogyasztókká válni, mielőtt kifizetnék mind a 12 havi részletet.”

Radulović Horvát Tímea a későn kézbesített számlákra is reagált. Elnézést kért a polgároktól, és leszögezte, hogy a probléma a postán alakult ki.

Városi Képviselő-testület
Szabadka
Subotica-trans
Miroslav Milojević
Dejan Ljubisavljević
Szabadka Polgári Mozgalma
Nágel János
VMSZ
Sugár György
Vízművek
Radulović Horvát Tímea
Szabadkai Gázművek

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.
16:26

Így várja Budapest a kínai elnököt

Belgrádból Budapestre repül a kínai elnök. Hszi Csin-ping péntekig tartó látogatása során kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.