Ugrás a tartalomra

Az idei termés gyengébb lehet a tavalyinál (videó)

2017.01.27
13:16
Gyengébb minőségűek lehetnek idén a fólia alatt termesztett évelő virágok
Gyengébb minőségűek lehetnek idén a fólia alatt termesztett évelő virágok. A hosszan tartó hideg nem kíméli a szántóföldi növénytermesztőket sem. Bár a gabonafélék kiheverik a hosszú fagyok által okozott sérüléseket, a tavalyinál gyengébb terméssel számolnak a gazdák. Az erős fagyok miatt takarni kellett a hidegházi növényeket, hogy megvédjék a bimbókat az elfagyástól. Amennyiben későn jön a tavaszi napsütés, minőségbeli romlás is bekövetkezhet, így a virágtermelők kevesebb növényt vihetnek a piacra. Szopók Magdolna, Zenta: „Biztos vagyok benne, hogy mind nem fog szépen kinyílni, tehát lesznek olyan növények, amelyeknél már eleve lassúbb a virágképződés, tehát a bimbók, azok később fognak kinyílni, de ami erőteljesebb máris, az igen ki fog nyílni, meg a hideg csak visszafogja őket.”



A szántóföldi növények esetében, csak a korai vetésű fajtákra hat ki némiképpen a fagyos idő. Az elsárgult leveleket azonban könnyen pótolják a növények. A hideg nincs rossz hatással rájuk, a gazdák mégsem számítanak a tavalyihoz hasonló jó gabonatermésre. Nagy Abonyi Attila, Zenta: „Általában megviseli, ha nem kap elég havat, ami elszigeteli, és tulajdonképpen emiatt a növény nem tud szigetelten működni, tehát megfogja, megsínyli a fagy, de a végeredmény általában elfogadható szokott lenni, remélem most, az idén is jól fog alakulni a végleges termés.” A hosszan tartó nagy hidegnek jótékony hatása is van. Az utóbbi időben ugyanis egyre nagyobb költséget jelentett a növényvédelem, mivel az általános felmelegedés miatt egyre több az áttelelő kártevő és kórokozó.
mezőgazdaság
termelő
tél
fagy
termés

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.