Ugrás a tartalomra

Lakossági fórum Szabadkán a kvótareferendumról (videó)

2016.09.16
11:16
Lakossági fórumot tartott tegnap a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán az október 2-i kvótareferendummról
Lakossági fórumot tartott tegnap a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán az október 2-i kvótareferendummról. Az előadók arra búzdították a jelenlevőket, hogy szavazzanak nemmel a migránsok Magyarországra való kötelező betelepítésére. Megtelt a szabadkai Új Városháza díszterme. A résztvevők fontosnak tartják, hogy éljenek szavazati jogukkal. Nagy Kanász György, Szabadka: "Legalább ennyivel tartozunk az anyaországnak, hiszen állampolgárságot kaptunk tőlük, másrészt ez a veszély egész Európát fenyegeti és talán példaértékű az a lehetőség, hogy a nép nyilvánítson véleményt a migránsügyben." Szabó Batancs Antal, Szabadka: "Mi történik azokkal, akiket nem fogadnak be a tőlünk északabbra vagy nyugatabbra levő országok? Aki idejött, az itt marad a mi terhünkre, a mi nyakunkra. Tudjuk, hogy már így is elég sok problémát okoztak." Nagyon fontos, hogy minden magyar állampolgár részt vegyen a szavazáson és nemmel szavazzon - ezt mondta előadásában Bunford Tivadar, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségének tagja. "Nekünk szabadkai magyaroknak, vajdasági magyaroknak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek nagyon fontos a jó kondícióban levő Magyarország, hiszen Magyarország nagyon sokat segít a határon túliaknak, a trianoni határokon kívüli magyarokon, különösen az utóbbi időben. Nekünk nagyon fontos az, hogy Magyarország megmaradjon magyarnak és hogyha átmegyünk, magyarként magyarokat magyarul tudjunk üdvözölni."



A fórumon több előadó is bemutatkozott. Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke kiemelte, fontos a szolidaritás, de gondolni kell az állampolgárok személyi és vagyoni biztonságára is. "Mindenkinek, aki kettős, tehát magyar állampolgár és megvan a lehetősége arra, hogy részt vehet a népszavazáson, részt kell vennie azon és a nemmel kell szavaznia." Magyarország az egyetlen Európai Uniós tagállam, amely megkérdezi állampolgárait, hogy szeretnék-e a betelepítést - mondta Kovács Károly, a VMSZ szabadkai-belvárosi helyi szervezetének elnöke. Hozzátette, örül, hogy az anyaország kíváncsi a személyes véleményekre. Kiemelte, a magyar állampolgársággal jogot kaptunk arra, hogy állást foglaljunk a témában.
VMSZ
Szabadka
lakossági fórum
kvótareferendum
betelepítés

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.