Ugrás a tartalomra

Migrációs helyzet a magyarországi és a szerbiai Kelebián (videó)

2017.03.09
16:21
A magyarországi Kelebián szinte minden lakosra jut egy fegyveres személy - mondja a település polgármestere
A magyarországi Kelebián szinte minden lakosra jut egy fegyveres személy - mondja a település polgármestere. A határ menti falu utcáin percenként vonulnak végig a hatóság járművei, amelyek mind a határ védelmét szolgálják. Illegális bevándorlókkal nem is lehet találkozni a településen - állítják a helyiek. Egymást érik a rendőrautók a magyarországi Kelebia központjában. A település utcáin azonban nem csak velük, hanem a katonaság járműveivel is gyakran találkozni. A megerősített határőrizet óta sokkal biztonságosabb a falu - vallják a helyiek. „Az az igazság, hogy a határőrség és a rendőrség a falunak kell, mert ha belegondolunk ebbe a menekült részbe, akkor csak kellenek. A falu biztonsága csak jobb.” „Nincs annyi bevándorló, amióta van az a kerítés. Én az erdő alatt lakok és arra rengetegen járkáltak, mentek Tompa fele. Hála a Jóistennek mostanában nem látom, hogy az erdőben bujkálnának, vagy valami. Felgyújtották a lakatlan házakat. Szerintem kellett ez a szigorítás, mert ha nem lett volna, akkor problémás volna itt ennyi bevándorlóval.” Kelebia Magyarorszag 1 A település lakosainak biztonságára nem csak a hatóság emberei, hanem csaknem 40 térfigyelő kamera is ügyel. A település polgármestere szerint sosem volt biztonságosabb a falu. Maczkó József, polgármester, Kelebia, Magyarország: „A településen szinte minden személyre jut egy fegyveres személy, ezért a közbiztonság rendkívül jónak mondható, és ez nem is csoda ilyen körülmények között, de természetesen ez csak hozadéka annak, ami a lényeg, hogy a migránsok és az idegen bevándorlók gyakorlatilag nem tudják megközelíteni a települést.” Kelebia Szerbia A határszakasz másik oldalán, a szerbiai Kelebián már nem ilyen rózsás a helyzet. A közelmúltban olyan is előfordult, hogy a bevándorlók fényes nappal fosztották ki egy család hűtőszekrényét. A magyar kormány újabb szigorításaitól nem sok segítséget vár a település vezetője. Antal István, elnök, Kelebia HK: „Ha most megduplázódik ez a határ, amit ők jogosan csinálnak, akkor még nehezebb lesz átmenni, és akkor az azt jelenti, hogy egyre több lesz a migráns nálunk.”



A bejelentések szerint a magyar-szerb határszakaszon május elsejéig felépül az úgynevezett okos kerítés. Emellett az illegális bevándorlásra vonatkozó jogszabály is változik. A jövőben nem csak a határtól számított 8 kilométeren belül elfogott migránsokat viszik vissza a magyar–szerb határra, hanem minden, az országban illegálisan tartózkodó személy a jelenleg bővítés alatt álló tranzitzónákba kerül, amelyeket a menekültjogi kérelmük elbírálásig csak Szerbia felé hagyhatnak el. Ilyen tranzitzóna jelenleg Kelebia és Horgos határában van.
bevándorló
Szerbia
Kelebia
migráns
tranzitzóna
okos kerítés

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.