Ugrás a tartalomra

Közeledik a húsvét, nagy a nyüzsgés a piacokon (videó)

2017.03.26
14:09
A közelgő húsvéti ünnepek miatt egyre nagyobb a nyüzsgés a szabadkai piacokon
A közelgő húsvéti ünnepek miatt egyre nagyobb a nyüzsgés a szabadkai piacokon. Vasárnap sokan vásároltak. Idén a katolikus és az ortodox hívők számára egybeesik a húsvét, mindenki igyekszik időben beszerezni az ilyenkor szokásosakat. A napokban volt nyugdíj kifizetés, ilyenkor mindig egy kicsit fellendül a forgalom a szabadkai és a környékbeli piacokon. Annál is inkább, mert sokan már elkezdik vásárolni a húsvéti ünnepekre valókat. Csúszó Teréz, Szabadka: „Ami a legfontosabb. Tojás, kolbász, egy kis csülök. Ez lesz az egész. Egy kis kalács, más semmi.” Lazar Vojnić Zelić, Szabadka: „Sonkát, ami szokás, tojás, semmi különös.” sonka Más tizenévesektől eltérően, Süli Kristóf és testvére nem a számítógép előtt ülnek szabadidejükben, hanem saját kezűleg készítenek hímes tojásokat, díszdobozokat és más ünnepi dekorációkat, azokat árulják a Tejpiacon. Süli Kristóf, Szabadka: „50 dinárosok, száz, hetven, hatvan. Legfeljebb 300.” husvetitojas2 A 600 dinárba kerülő húsvéti mintás faliórát is ők készítették. A gyerekeknél sokan vásárolnak. Az ünnepre való készülődés jegyében a palicsi piacon kelendő a nárcisz, egy csokor 50 dinár, egy szál tulipán 20 dinár, és viszik az emberek a barkát. Dzsávity Etela, árus, Hajdújárás: „80 dinár, 100 dinár, melyik mekkora nagyságú. Viszik már az emberek? Igen, kezdik most már vásárolni, van aki hamarabb kiviszi a temetőbe vagy feldíszíti otthon egy kicsit hamarabb.” A piaci asztalokon már sorakoznak a csokinyulak és tojások. Deák László, árus, Palics: „40 dinártól egész 150 dinárig, lényegében a minőségtől függ és a nagyságtól. Kezdik-e már vinni az emberek? Elkezdték, lassan készülnek a húsvétra, mert nem bírnak mindent egyszerre megvenni.” viragok_tavasz A szabadkai Teszla-telepi piacon a házi kötözött sonka 800, a füstölt lapocka kilója 600-700, a főzni való füstölt kolbász 600 dinár, de kapható füstölt pulykacomb is. A hentesüzletekben már kelendőek a húsvéti hústermékek, egymásnak adják a kilincset a vásárlók. Basity Palkovity Melinda, eladó, Ludas: „A kötözött sonka, ugyanúgy mint tavaly, most is 600 dinárba kerül. A hátsó füstölt csülök 400 dinár, a frissen füstölt kolbász pedig 700 dinár.”



A Magyarországról hozott sonkatermékek kilója 400-tól 600 dinár. A kisebb üveg házi savanyított torma 150, a nagyobb 250 dinár, a magyarországi pedig 50-től 150 dinár. A tojás ára az ünnepek előtt mindig megugrik, darabja a mérettől függően most 12-14 dinár. A húsvéti terítéken általában ott van a friss tavaszi zöld áru: a hónapos retek csomója egyelőre 70, a zöldhagyma 40 dinár. Sokan most még csak nézelődnek, érdeklődnek, de egyre többen vásárolnak is az ünnepek közeledtével.
húsvét
vásárlás
sonka

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.