Ugrás a tartalomra

Projektek tervdokumentációjának kidolgozására kapnak pénzt az iskolák (videó)

2017.05.08
14:43
Nyílászárók cseréje, vizesgóc felújítása, épületrész legalizációja - csak néhány olyan példa, amelyet a vajdasági általános és középiskolák sok esetben önerőből nem tudnak megoldani
Nyílászárók cseréje, vizesgóc felújítása, épületrész legalizációja - csak néhány olyan példa, amelyet a vajdasági általános és középiskolák sok esetben önerőből nem tudnak megoldani. A tartományi oktatási titkárságnál vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak az oktatási intézmények a leendő projektek tervdokumentációjának a kidolgozására. Négymillió dinárba kerülne a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola tetőszerkezetének felújítása, ugyanis a mostani beázik. A munkálatok tervdokumentációja 350 ezer dinárba kerül, amire a tartománytól sikerült támogatást kapni – mondta Blaskó Erzsébet, igazgató. „Ennek most nagyon örülünk, és persze kész lesz júniusig a tervdokumentáció, és akkor remélem meg tudunk pályázni pénzeszközöket ezeknek a problémáknak a szanálására.”



Az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában 115 diák tanul. A nyílászárók cseréje nagyon fontos lenne a biztonságos oktatás folytatásához – mondta Vajda Attila, igazgató. „Mintegy 170 ezer dinárt kaptunk, ez nem a teljes összeg, amire pályáztunk, de hát ez is nagyon nagy összeg a számunkra, enélkül nem is tudtunk volna elindulni a pályázatokon.” A pirosi Szent Száva Általános Iskolában 10 évvel ezelőtt öltözőkkel bővítették az épületet. Akkor az építkezési tervdokumentáció elmaradt, most szeretnék ezt pótolni a támogatásból – fejtette ki Gyülvészi Zsolt igazgató. „Remélem, most sikerül a dokumentációt felfrissítenünk, és az aktuális szabályzatok szerint beszereznünk.” A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont felszereltségében egy XXI. századi oktatási intézménynek felel meg. Viszont maga az épület XIX. századbeli, a vizes gócok is elavultak. Most alkalom lesz ezt is modernre cserélni. Sarnyai Zoltán, igazgató: „Ez majd az infrastruktúrának a javítására lesz majd költhető, tulajdonképpen, amikor megvan egy tervdokumentáció, ezt követnék az újabb cselekmények, ez azt jelenti, hogy nekünk evvel kell majd újabb eszközökre pályázni, hogy ezt meg is lehessen valósítani.” A tartományi titkárság 2016-ban végzett egy felmérést az oktatási intézmények állapotáról, a felújítások szükségességéről és ez alapján írta ki a pályázatot a tervdokumentációk kidolgozásának pénzelésére. A keretösszeg 48 millió dinár. Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár: „A célja mindennek az, hogy miután vannak források és lesznek források a kivitelezési munkálatokra is, a megfelelő tervdokumentáció biztosítva legyen, amely szükséges a pályázáshoz. Már az idén, miután a tartományi költségvetés módosul, biztosítva lesznek eszközök egy ilyen pályázat kiírására is, amely a kivitelezésre vonatkozik, tehát szükséges az, hogy minél gyorsabban az oktatási intézményeink megtervezzék, megterveztessék mindazt, ami szükséges ahhoz, hogy eredményesen pályázhassanak.” Az aláíráson jelen volt Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke is, aki arról beszélt, hogy jövőre a tanítás modernizálására, illetve korszerű kellékek beszerzésére írnak ki pályázatot. (kép: archív - illusztráció)
pályázat
tartományi támogatás
projekt tervdokumentációja

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.