Ugrás a tartalomra

Feltalálók, újítók és találmányaik Óbecsén

2012.09.21
16:44
Környezetbarát eszközök, megújuló energiaforrások, biotermékek
Környezetbarát eszközök, megújuló energiaforrások, biotermékek. Egyebek mellett ezekkel ismerkedhetnek meg azok, akik ellátogatnak Óbecsére a Feltalálók és Újítók 7. Nemzetközi Kiállítására, az IDEA 2012-re. A háromnapos kiállitáson szerbiai, magyarországi és horvátországi újítók és feltalálók mutatják be találmányaikat. Lázár László, óbecsei feltaláló az energiatakarékos, sörösdobozokból készült napkollektor mellett egy hidrogéngenerátort is elhozott, amellyel akár 50%-os üzemanyag megtakarítást lehet elérni. „A vizet bontja hidrogénre és oxigénre. Használható bármilyen belső égésű motorban, tehát dizelüzeműben, benzinüzeműben és gázüzeműben is.”



Kocsis Imre Péterrévéről érkezett saját készitésű univerzális magtörőjével. Ezt a csonthéjas gyümölcsök tisztítására fejlesztett ki. „Be lehet állitani minden magra, hogy csak éppen megroppantsa, és a magnak a belseje az sértetlen marad.” Az óbecsei Klima Tibor nem fél a hideg napok érkezésétől.„Egy fahasogatót állitottam ki, amelyik egy nagyon praktikus dolog házi használatra. Akinek van egy kis fája, évente több fát használ, akkor nem kell baltázni, nem kell erőlködni, ide beleteszi és ez olyan szépen dolgozik, hogy álom.” A saját kivitelezésű termékek között hatékony szüretelőolló, bordásszíjas kerékpár, egyéni koromtisztító cserépkályhához, elektromos tekercselő és számtalan más sosem látott eszköz található. A rendezvény célja a találmányok népszerűsítése, illetve a piaci lehetőségek felkutatása. A kiállítás vasárnap 12 óráig tekinthető meg az óbecsei Városi Színházban.
Óbecse
IDEA
feltalálók
találmányok

Most

19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.
16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.