Ugrás a tartalomra

Várady Tibor: Semmiképpen sem lehet különbséget tenni Koszovó és Katalónia között

2017.10.03
18:20
2024.03.19
08:51
Forrás
Szerbiai RTV
Az Európai Bizottság álláspontja, miszerint Koszovót és Katalóniát nem lehet összehasonlítani, mert Spanyolország EU-tagállam, nincs összhangban a nemzetközi joggal.

Az Európai Bizottság álláspontja, miszerint Koszovót és Katalóniát nem lehet összehasonlítani, mert Spanyolország EU-tagállam, nincs összhangban a nemzetközi joggal – állítja Várady Tibor akadémikus, nemzetközi jogász. Az nyilvánvaló, hogy az Európai Unió nem szívesen venné Katalónia függetlenedését. Nem látom azonban, hogy bármiféle különbség lenne a nemzetközi jog szempontjából Koszovó vagy a Krími-félsziget, illetve Skócia között e téren – véli Várady. Nincs egyértelmű nemzetközi jogi álláspont arról, hogy mi módon válhat függetlenné egy ország bizonyos része. Semmiképpen sem lehet különbséget tenni Koszovó és Katalónia között – tette hozzá a nemzetközi jogász. Várady Tibor szerint az első világháborút követően a történelem megmutatta, hogy függetlenséget csak meghatározott erőviszonyok és specifikus nemzetközi helyzetek közepette lehet kiharcolni. A jelenlegi helyzetben a függetlenségre törekvő katalánok nem számíthatnak jelentősebb nemzetközi támogatásra – tette hozzá.

Koszovó
Katalónia
nemzetközi jog
EU
függetlenség

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.