Ugrás a tartalomra

Katonai parádéval ünnepeltek Belgrádban

2017.10.20
19:11
2024.03.19
08:32
Forrás
Szerbiai RTV
Katonai parádéval ünnepelték Belgrád második világháborús felszabadulásának napját péntek délután a batajnicai reptéren.

Az eseményen mások mellett a szerb kormány tagjai, Aleksandar Vučić szerb államfő, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, illetve a régió több vezető politikusa is részt vett.

Egy eltérített repülőgép utasait mentették ki péntek délután a szerb terrorelhárítás egységei a batajnicai reptéren. Persze mindez csak bemutató volt abból, hogy vészhelyzet esetén mire is képes az ország katonasága. A közönség ezt követően egyebek mellett azt is láthatta, hogy akció közben hogyan teljesít Lazar és Miloš, vagyis a két legmodernebb hazai gyártmányú harckocsi.

A parádéról természetesen a légi bemutató sem hiányozhatott. A legnagyobb sikert az Oroszországból érkezett Striži elnevezésű műrepülő egység aratta, amely lélegzetelállító mutatványokat hajtott végre a szerb főváros felett, amely pénteken ünnepelte második világháborús felszabadulásának napját.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Örök dicsőség Belgrád felszabadítóinak. Köszönet a Népfelszabadító Hadsereg harcosainak, akik felszabadították a mi Belgrádunkat, a mi városunkat. Köszönet a Vörös Hadseregnek, akik a mi harcosainkkal közösen részt vettek Belgrád felszabadításában. Éljen a szabad Szerbia! Éljen Szerbia! Éljen a szerb katonaság!”

A katonai parádén azt a hat MIG29-es vadészgépet is bemutatták, amelyeket Szerbia Oroszországtól kapott ajándékba. Aleksandar Vučić hálája jeléül egy olyan dísztőrt ajándékozott Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek, amelybe a hat vadászgép gyártási számát gravírozták. Ezt követően pedig orosz nyelven mondott köszönetet a repülőkért. „Még egyszer szeretnék köszönetet mondani önnek és Vlagyimir Putyin orosz államfőnek. Köszönjük a szép ajándékot, amit ma Szerbia kapott.”

Az Oroszországtól ajándékba kapott MIG29-es vadászgépek, a felújítási munkálatokat követőn várhatóan 2018 közepétől őrizhetik majd Szerbia légterét.

Belgrád
felszabadulás napja
Batajnica

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.
18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.