Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Kutyából nem lesz szalonna

2017.11.01
15:28
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Gyurcsány Ferenc választójoggal kapcsolatos kijelentésére reagált.

Újra beigazolódik a régi magyar mondás, hogy kutyából nem lesz szalonna - mondta Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Gyurcsány Ferenc választójoggal kapcsolatos kijelentésére reagálva kiemelte, a Demokratikus Koalíció vezetője, akkori magyar miniszterelnökként, már a 2004. december ötödikei népszavazás kapcsán ezt az álláspontot képviselte. Ekkor arról voksoltak az anyaországi magyarok, hogy járjon-e kettős állampolgárság a külhoni magyaroknak. A VMSZ elnöke szerint Gyurcsány már akkor is szerbekről, románokról, ukránokról és szlovákokról beszélt a külhoni magyarok helyett, amit a vajdasági magyarság kikér magának.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Az a megállapítás, amelyik szerint mi eszköz vagyunk valakinek a kezében, olyan mértékben sértő, hogy talán nem is igazán érdemel kommentárt, mert a kijelentés önmagát kommentározza. Ránk mondani ezt, akik az elmúlt 25 évben azt a poklot jártuk meg, amit megjártunk, azt gondolom, hogy olyan mértékben sértő, hogy többségi politikától ilyen jellegű bírálatokat és ilyen jellegű minősítéseket nem is szoktunk kapni. Másrészről azt kell, hogy mondjam, hogy a vajdasági magyar közösség és a határon túli magyar közösség is egy felnőtt politikai közösség. Egészen biztos, hogy amikor szavazni fog - és sokan fognak szavazni -, nem a Demokratikus Koalícióra és Gyurcsány Ferencre fognak szavazni. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy se most, se belátható időn belül, ameddig ilyen álláspontokat képvisel, ne legyen döntéshozatali pozícióban a magyar parlamentben.”

Pásztor István
Gyurcsány Ferenc
VMSZ
Vajdaság
magyar
választás

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.