Ugrás a tartalomra

Megtartották az első Duna régió Mézkiállítást Újvidéken

2017.11.12
09:09
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
Sokan ellátogattak Újvidékre az első Duna régió Mézkiállításra, ugyanis országosan fellendülőben van a méhészet. A tartományi mezőgazdasági titkárság is jelentős összeget fordít az ágazatra.

A tartományi és a minisztériumi támogatásoknak köszönhetően egymillió kétszázezer kaptárt tartanak nyilván Szerbiában. Az ország méztermelése évente meghaladja a 9 ezer tonnát, aminek egyharmada külföldi piacra kerül. Az országos szövetség célja, hogy a hazai méhészek - megkerülve a közvetítőket - érvényesüljenek a külföldi piacon is. Ezt a célt szorgalmazta az újvidéki Duna régió Mézkiállítás. 

A muzslyai Torma Nándor több mint 20 éve termel mézet, rendszeres résztvevője valamennyi mézkiállításnak. Mint mondja, a hozam elsősorban az időjárás függvénye. „Az utolsó három év nagyon rossz volt, ez az év különösen rossz volt. Nagyon alacsony áron veszik át a mézet a felvásárlók, nem tudom, hogy alakulnak majd az árak újév után.”
A kétnapos kiállításon felszereléseket, kaptárakat, méhészruhákat lehetett vásárolni. Sokan az ágazati fejlesztések iránt érdeklődtek. Saša Bačikin, méhész, Óbecse: „A vásáron mindig lehet valami újdonságot találni, a régi barátságok is megújulnak, olyan értékes dolgokra lelünk, amelyek segítenek abban, hogy a kitűzött cél felé haladjunk.”

A méztermelés régiótól függően több fajta kaptártípusban történik. Közép–Szerbiában az LR típusú kaptárak a közkedveltek. Slobodan Milić, méhész, Aleksinac: „Könnyen lehet vele dolgozni, igaz, némi méhészeti tudást követel, de konténerekre is könnyen pakolhatók, és önmagukban is használhatók.”
 

Szerbiában mintegy 9500 méhészt tartanak számon. Az országos szintű szövetség az ágazat fejlesztését szorgalmazza, valamint a termelők érdekeit képviseli. A jobb piaci részesedés érdekében hazai feldolgozó üzem építését szeretnék. Rodoljub Živadinović, elnök, Szerbiai Méhészek Szövetsége: „Az üzemre azért van szükség, hogy közvetítők nélkül lépjünk fel a külföldi piacon. Évente egymillió euró jövedelemtől esünk el, ugyanis egyes felvásárlók viszonyulása nem korrekt.”

A méhészszövetségnek köszönhetően 2013 óta kaptáronkénti támogatás jár a bejegyzett termelőknek, valamint beszüntethetik a Fruska Gora-i legeltetés díját is, ami a jövőben jelentősen csökkentené a termelési kiadásokat.

Újvidék
méhészet
Szerbia

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.