Ugrás a tartalomra

Ismét az elhagyatott tanyákra húzódnak be a migránsok

2017.11.21
14:54
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
A hideg idő beálltával és a tél közeledtével egyre nagyobb gondot okozhatnak a befogadóközpontokon kívül bujkáló, Szerbiában rekedt migránsok.

A Szabadka környéki településeken ismét kisebb-nagyobb csoportokban jelennek meg, hétfőn a királyhalmiak két, nagyjából húsz-húsz fős migránscsoportot láttak a falu területén, akik elhagyott tanyákat kerestek, ahol megbújhatnak és melegedhetnek.     

A királyhalmi temetőben eldobott buszjegyek árulkodnak arról, hogy a migránsok tegnap reggel érkeztek Szabadkáról - mutatta stábunknak Katona Róbert, a helyi közösség közgyűlésének elnöke. Elmondta, a határ felé vették az irányt, majd miután nem sikerült átjutniuk, késő este visszafelé, a település központjának irányába látták őket elvonulni. Busszal mentek volna vissza a városba, de az utolsó járatot lekésték.

Katona Róbert, közgyűlési elnök, Királyhalom HK: „Nagyon sok elhagyatott tanya létezik a falunkban, a mi településünk is kiöregszik lassan, és ezeket a tanyákat rendszerint feltörik. Ott éjszakáznak, feltüzelnek mindent, ami létezik, kezdve az ajtótól, ablakkereten át, akár még a tetőt is megbontják, ha tűzrevalóra van szükségük.”

A szabadkai befogadóközpontban telt ház van. Gázzal fűtenek a nap 24 órájában és éjjel-nappal van meleg víz. A szerbiai Menekültügyi Főbiztosság az emberkereskedők ellen is felveszi a harcot - mondja Safet Resulbegović tolmács. Kiemelte: a kíséret nélküli kiskorú bevándorlók ellátása az alapvető feladatuk.

Safet Resulbegović, tolmács, Menekültügyi Főbiztosság, Szerbia: „Épp itt van a magyarkanizsai Szociális Központ terepi csoportja, két kiskorút hoztak be Horgosról, akik illegálisan akartak átkelni a határon.”

A befogadóközpontban legtöbb az afgán bevándorló. Kariem két éve menekült el hazájából. Szerbiába az idén érkezett. Nyugat-Európában szeretne tanulni és még véletlenül sem akar visszatérni Afganisztánba. Kariem, Afganisztán: „Nem fogok visszamenni a hazámba. Van néhány nagyobb probléma Afganisztánban. A tálibok is problémát jelentenek, az Iszlám Állam szintén. Nem fogok hazamenni.”

A 14 éves szintén afgán Amir egyedül jött el, azt mondja, elveszítette családját. Amir, Afganisztán: „Szeretném befejezni a tanulmányaimat. Magyarországra szeretnék menni. Itt maradok, amíg menedékjogot kapok Magyarországon.”

Továbbra is az erdőkben bújnak meg azok a migránsok, akik nem akarnak regisztrálni. A szabadkai homokpusztához tartozó makkhetesi erdő határában békésen legelésző tehéncsordát is méregették már az itt vonuló migránsok, akik a tél közeledtével egyre nehezebben találnak élelmet - panaszolja Kara Ferenc pásztor. „Mindennap jönnek, sokan vannak. De általában férfiak, nőket nem lehet látni. Bántani még nem bántották a jószágokat, bámulják, nézik, de szerintem nem is merik, mert oda suhintanák nekik, ezt komolyan mondom.”

A makkhetesi erdő sűrűjén keresztül vezetnek a homokos-buckás utak, amelyek kivisznek a magyar határig. A közelben található a Sunčani Salaš nevű elhagyott bírtok, a Napos Szállás, ahol a helyiek elmondása szerint legalább 50 migráns rendezkedett be télire.

migránsok
tél
tanyák
hideg

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.