Ugrás a tartalomra

Itt a disznóvágás ideje

2017.12.10
13:10
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Topolyán már neki is fogtak, hagyományos disznótort tartottak a tó partjánál a Művésztelepen. Gazdag reggeli készült, mindenkit szívesen vártak. Több százan is érkeztek.

Zeneszó mellett dolgozott az összeszokott böllércsapat. Két, több mint száztíz kilogrammos sertést dolgoztak fel. Siska Béla, böllér: „Mi régebbi típusú feldolgozást csinálunk, úgymond orjára szedjük szét, hogy a levesnek való csontok megmaradnak, a reggelire előkészítjük, lesz pecsenye, vére, máj, hurka, kolbász. Amit tegnap megcsináltunk, azt a lányok megsütik, meg töltött hús, az is oda lesz téve kiegészítésnek.”

Az asszonyok a konyhán serényen sütötték a finom falatokat. Sokan eljöttek a tó partján levő felújított Művésztelepen megszervezett toros reggelire. Világos Róbert, Topolya: „Idén kikerült ide a Művésztelepre, épp ezért, mert egy hagyományos disznóvágás, ez a hely ad neki egy pluszt, a hangulat és az ennivalók, szinte tökéletes minden. Nagyon finomak az ennivalók, egy jó rendezvény, örülök, hogy van ilyen Topolyán.”

A rendezvényt a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete rendezte, a helyi közösségi választásokat megelőző hétvégén. Tomik Nimród, elnök, VMSZ topolyai helyi szervezete: „Ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy a jelöltek találkozzanak a választópolgárokkal, a választópolgárok pedig elmondhatják azokat a gondokat, bajokat, észrevételeket, melyek az évek folyamán felhalmozódtak, és remélem, hogy ezekre az elkövetkező négy évben tudunk majd megoldásokat találni.”

A december 17-én esedékes helyi közösségi választásoktól Kislinder Gábor polgármester azt várja, hogy olyan jelöltek kerülnek be a tanácsba, akikkel továbbra is jó együttműködést tud folytatni az önkormányzat. Fontos, hogy minél többen kimenjenek szavazni jövő vasárnap. Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „Ha továbbra is egyhangú lesz az önkormányzat és a helyi közösség vezetése, akkor itt nem lehet más, mint egy irányba irányítani ezt a községet, Topolya várost magát, és azt gondolom, hogy a helyi közösségben és a többi helyi közösségben is a helyzet és a viselkedésmód és a munkamódszer ugyanez marad, azt gondolom, hogy a polgárok tudják értékelni azt, amit eddig tettünk.”

Az elkészült finomságokat jótékony célra, rászorulók részére ajánlják fel.

Topolya
disznóvágás
Tomik Nimród
Kislinder Gábor
VMSZ

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.