Ugrás a tartalomra

Támogatás a fiatal gazdáknak

2017.12.29
14:42
2017.12.29
17:17
Forrás
Pannon RTV
A mezőgazdasági minisztérium idén első alkalommal hirdetett meg 40 évnél fiatalabb gazdák számára pályázatot.

Ezeknél a pályázatoknál a beruházás 60-70 százalékát megtérítik és akár tízezer euró is járhat egy-egy termelőnek. A szerződések ünnepélyes átadására Újvidéken került sor.

Jenei Csaba szabadkai fiatal gazda az elsők között vehette át a minisztertől azt a szerződést, amely az elmúlt évben történt beruházás támogatására vonatkozik. Családi vállalkozásban 600 holdon termelnek, most a gépparkot sikerült újítani a pénzből.  „Ültetőgépekre volt nagy szükség, búzavetőre is, meg kukorica vetőre is, mert amit itt csinálnak Szerbiában, azok nem olyan minőségűek, mint amilyenek kellenek. Sok földet csinálunk és ahogy lemegy a szezon, a gép mehet remontra, mert nem volt lehetőségünk drágább, minőségesebb gépet vegyünk, ezzel a programmal ez lehetővé vált, amit kaptunk pénzt, még egy kicsit megtoldottuk, és külföldi gépeket tudtunk vásárolni. ”

A felsőhegyi Papp Andor állattenyésztéssel foglalkozik. A napi teendők megkönnyítése miatt pályázott.  „Takarmánykeverőre pályáztam, nagy segítség a gazdaságomnak, mivel, hogy gyorsabban, hatékonyabban tudnánk etetni a közeljövőben a jószágokat. Nagyon örülünk neki, mivel ez a hetven százalék visszatérítés nem kevés.”

A köztársasági agrártárca az idén első ízben hirdette meg a 40 évnél fiatalabb termelők számára a pályázatot. Az érdeklődés hatalmas volt, 765-en nyújtották be igénylésüket, 667-en nyertek, 459 millió dinár a támogatás összértéke. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy jövőre még nagyobb teret kapnak a fiatal gazdák.  „Még több start up programot hirdetünk meg a fiatal gazdáknak, mert ők jelentik a jövőt. A termőföldek villamosítását is tervezzük, hogy olcsóbb legyen az öntözés, egész Szerbiában újabb 20 helyszínen folynak a munkálatok az öntözőrendszerek körül, és továbblépünk. Legtöbb pénzt arra fordítjuk, hogy a feldolgozóiparunk fellendüljön, és végső soron itt van az IPARD, amire 7-8 évet vártunk.”

A start up programot a tartományi mezőgazdasági titkárság is meghirdette, amelynek keretében több, mint 100 millió dinár támogatásban részesülhettek a gazdák. Jövőre a tartományi agrárbüdzsében erre a célra 200 millió dinár áll rendelkezésre.

mezőgazdaság

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.