Ugrás a tartalomra

Majdnem 900 kanyaróval fertőzött beteget jegyeztek október óta

2018.01.09
14:30
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
A legfiatalabb beteg mindössze két hónapos, a legidősebb pedig 80 éves. A kór megelőzése csak a védőoltás beadásával lehetséges.

Tavaly október óta a tegnapi napig Szerbia területén összesen 886 kanyaróval fertőzött beteget jegyeztek a Batut Közegészségügyi Intézet adatai szerint. 

Az újszülött babák immúnisak a kanyaróval szemben körülbelül öt hónapos korukig, amennyiben édesanyjuk felvette a betegség elleni védőoltást. Ha ez megtörtént, a picik anyukájuktól kapnak antitestet, amely megvédi őket a kórtól. A védőoltást a gyermekek egyéves koruk körül vehetik fel. Az antitestek eltűnése és a vakcina beadása közötti időszakban a szülők csak annyit tehetnek, hogy vigyáznak arra, hogy a gyerek ne kapja el a fertőzést - mondta dr. Nebojša Bohucki járványügyi szakember. Hozzátette, az oltást nem is kaphatja meg a meghatározott időponttól korábban a gyermek. Dr. Nebojša Bohucki, járványügyi szakember, Közegészségügyi Intézet, Szabadka: „Amikor világra jön egy gyermek, akkor neki már van passzív módon antitest a szervezetében, de persze ezek az antitestek majd elpusztulnak, és akkor fél év után már be kell oltani a gyermeket. Ha valaki csak belelépett a hetedik hónapba, akkor ez az oltás nem lesz nagyon sikeres, ezért inkább megvárjuk, hogy betöltse a gyermek az egy évet és egy napot, tehát amikor a második évbe lép, akkor lesz a legjobb immunválasza egy MMR védőoltás után, addig pedig úgy lesz megvédve, hogy már megkapta a kész antitesteket az édesanyjától.”

Akik már gyermekkorukban átestek a betegségen, azokat már nem fenyegeti ismét a fertőzés. Dr. Nebojša Bohucki, járványügyi szakember, Közegészségügyi Intézet, Szabadka: „Ha valaki egyszer volt kanyarós, soha többé nem tudja elkapni ezt a fertőző betegséget. Tehát száz százalékban védett. Amennyiben valaki megkapta a két védőoltást, akkor az esély 98 százalékos és csak két százalék az esély arra, hogy megfertőződhet.”

A szakember hangsúlyozta, hogy a kanyaró egy veszélyes betegség, amelyet csak akkor tudnak elkerülni a gyermekek, ha a meghatározott időben megkapják a szükséges védőoltást. Szerbiában az elmúlt időszakban már halálos áldozatai is voltak a betegségnek.     

kanyaró
Szerbia
Batut Közegészségügyi Intézet
Dr. Bohucki Nebojsa

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.