Ugrás a tartalomra

Szerbiai törvény alapján dolgozzák ki az EU új törvényét

2018.01.15
10:56
2024.03.19
08:52
Forrás
Vajdaság MA, Blic
A törvényt eddig 44 nemzetközi kongresszuson mutatták be.

Három évvel ezelőtt fogadták el Szerbiában Zoja törvényét, mely most a ritka betegségek diagnosztizálási problémájának megoldására irányuló európai platform kidolgozásának alapjául fog szolgálni, írja a Blic. A genetikai betegségek, a genetikai feltételű anomáliák és a ritka betegségek megelőzéséről és diagnosztizálásáról szóló törvényt a Batten-kórban elhunyt Zoja Mirosavljević szülei kezdeményezték, és az összes parlamenti képviselőcsoport támogatta. A törvényt eddig 44 nemzetközi kongresszuson mutatták be. Három év alatt a törvénynek köszönhetően 1023 szerbiai gyermek esetében állították fel a diagnózist. Zoja törvénye kötelezi az orvosokat, hogy amennyiben hat hónapon belül nem tudják felállítani a kórképet, külföldi laboratóriumba küldjenek szövet- és vérmintát, az állam költségén. Az Európai Parlament egy egységes álláspontot szeretne létrehozni, amely ezen az elven előmozdítja a diagnosztikát és a kezelést. 

Zoja törvénye
Szerbia
EU

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.