Ugrás a tartalomra

Játéktól a mesterségig – a Hagyományok Háza tárlata Vajdaságban

2018.01.24
07:58
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
Temerinben vasárnap nyitották meg a Játéktól a mesterségig elnevezésű kiállítást, amelynek folytatásaként kedden műhelymunkán vehettek részt a helyi kézművesek.

A budapesti Hagyományok Házában szervezett kézműves tanfolyamokon készült alkotásokat mutatja be a Játéktól a mesterségig című kiállítás. A munkákat Szabadka és Zenta után Temerinben tekinthetik meg az érdeklődők, de a kisorosziak és a topolyaiak is láthatják majd a mesterműveket. Nádi Karolina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat munkatársa: „Egyrészt nekünk nagyon fontos, a Hagyományok Háza munkatársainak, hogy bejárjuk a terepet a szakemberekkel, hiszen mi is rengeteg tapasztalatot gyűjtünk ez által, illetve készülünk egy adatbázis létrehozásával, úgyhogy így a terepet járva nagyon sok adatot is be tudunk gyűjteni, megismerkedünk a kézműveseinkkel, fölmérjük az igényeiket, tehát nagyon hasznos ez számunkra is.”

A hat mesterséget bemutató tárlat oktató jellegű, így minden településen műhelymunkát is szerveznek. Ezeken a szakemberek egyenként foglalkoznak a helyi kézművesekkel. Zubelec Vera, a temerini Csipkeverő és kézi hímző csoport vezetője, Újvidék: „Nagyon köszönjük a Hagyományok Házának, hogy ilyen dolgot végeznek, mert útbaigazítanak bennünket, jobban tudunk tájékozódni ezekben a dolgokban.”

Temerinben a kézművesek munkáit Illés Károlyné és Barcsay Andrea népi iparművészek véleményezték. Barcsay Andrea, a békéscsabai Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Magyarország: „Hihetetlen az a vágyuk, hogy hagyományaikat őrizzék, és számomra ez csodálatra méltó. Nyilván a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk ezt a törekvést támogatni. Nagyon jó tapasztalataim vannak, tényleg nagyon szorgalmasak, nagyon alázatosak, ami szerintem nagyon fontos.”

A szakemberek a Magyarországon alkalmazott zsűriztetés új szempontjait is ismertették, buzdítva a vajdasági kézműveseket arra, hogy kiváló munkáikat és termékeiket az anyaországban is mutassák be.

Hagyományok Háza
Temerin
kiállítás
Játéktól a mesterségig

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.