Ugrás a tartalomra

Nyílt napot tartott a pécsi egyetem Egészségtudományi Kara Zomborban

2018.01.24
09:14
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
Nagy volt az érdeklődés a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának nyílt napja iránt a zombori Magyar Polgári Kaszinóban, ahol 2016 óra zajlik az egyetem BSc kihelyezett ápolói képzése.

Egészségügyi közép- és általános iskolások és szülők is érkeztek. Az egyetem nyújtotta lehetőségekről, ösztöndíjakról, a felvételi menetéről és egyéb hasznos tudnivalókról is értesülhettek az érdeklődők. Lehetőség volt a Magyar Polgári Kaszinóban kialakított tantermek és demonstrációs termek megtekintésére, interaktív szakmai bemutatókon történő részvételre. A kar oktatói és hallgatói segítségével különböző eszközöket is ki lehet próbálni.     

Vérvétel, újraélesztés – demonstrációs modelleken ezeket a műveleteket is kipróbálhatták a fiatalok, lehetőség nyílt vércukor- és vérnyomásmérésre, vércsoport meghatározásra, testösszetétel vizsgálatra, betegmozgatásra, valamint egészséges szendvicseket is kóstolhatnak a vendégek a nyílt napon.

Cvetković Edvárd, tanuló, Testvériség-Egység Á.I., Zombor: „A tanárnőmnek a vérnyomását mértem meg. Tetszettek a tornagyakorlatok is, és összességében tetszik.”

Fejes Anett, tanuló, Egészségügyi Középiskola, Zenta: „Nagyon közvetlenek az emberek és megpróbálják megmutatni, hogy miről is szól valójában ez a szak.”

Buják Gábor, Zombor: „A lányom egészségügyi középiskolába jár, ezért érdeklődünk a lehetséges felvételről. Nagyon tetszett, amit hallottunk, elmondták a szakirányokat, az ösztöndíjakat, a felvételi feltételeket, úgyhogy nagyon pozitív véleménnyel vagyunk az itt hallottakról.”

A nemrégiben felújított zombori Magyar Polgári Kaszinóban 2016 óta zajlik az egyetem ápolói képzése, jelenleg hat első és hat másodéves hallgatóval.

Viderker Rita, hallgató, PTE: „Kevesen vagyunk eddig, többre számítunk persze, de egész családias a hangulat, az előadások itt vannak, viszont a gyakorlatok Pécsett, és minden meg van szervezve, jönnek értünk kombival, kocsival, attól függ, hányan vagyunk.”

A képzés kiemelt célja a szerbiai egészségügyi rendszerben ellátást igénybe vevő magyar anyanyelvű állampolgárok részére magyar nyelven kiválóan képzett szakemberek biztosítása. Dr. Ágoston István, adjunktus, vezetői jogi tanácsadó, PTE ETK: „A zombori kihelyezett képzésre azokat a jelentkezőket várjuk, akik egy nagyon szép hivatás, az ápolói hivatás irányában érdeklődnek, itt jelenleg ezt a szakot tudjuk felajánlani hallgatóinknak, a tervek között szerepel, hogy nemcsak magyar nyelven, hanem angol nyelven is szeretnénk, ha lennének érdeklődők ezen a területen. Egy nem is annyira távlati terv, hogy gyógytornász szakirányon is tanulmányokat tudjanak folytatni a hallgatók.”

A nyolcszemeszteres képzés után megszerzett európai uniós ápolói oklevél szerbiai honosítása gyorsított eljárásban történik a Magyar Nemzeti Tanács aktív közbenjárásával.

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara
Zombor
Magyar Polgári Kaszinó

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.