Ugrás a tartalomra

Szerbia hitelminősítése jobb, mint néhány uniós országé

2018.03.05
17:17
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
Akár 3,5 százalékos gazdasági növekedés is lehet idén Szerbiában – jelentette ki Aleksandar Vlahović közgazdész a Kopaoniki Üzleti Fórumon, amely négy napig tart mintegy ezer szakértő részvételével.

Több hangsúlyt kell fektetni a befektetésekre és javítani kell az általános üzleti feltételeken – emelte ki az üzleti fórumon Aleksandar Vlahović. Az előrejelzések szerint a 3,5 százalékos gazdasági növekedés az energiatermelés és a mezőgazdasági termelés újjáélesztésének köszönhetően valósulhat meg. A Szerbiai Közgazdászok Szövetségének elnöke a gyorsított gazdasági fejlődés legnagyobb esélyeit a digitalizációban látja.

Aleksandar Vlahović, elnök, Szerbiai Közgazdászok Szövetsége: „Szerbia gazdasági és költségvetési helyzete ma jónak minősíthető. Szilárd alapjai vannak a fejlesztési gazdaságpolitikának. A gazdaság ellenállása a külső sokkhatások iránt ma sokkal jobb, mint a 2015-ös év előtti időszakban. Az államháztartás állapotának rendezésével megteremtődtek a teljes siker feltételei.”

Dušan Vujović szerb pénzügyminiszter arról számolt be, hogy Szerbia néhány nappal ezelőtt véglegesítette a hároméves költségvetési konszolidációs programját az IMF-fel, amelyet még 2014-ben kezdett meg és amely három pilléren alapult. Ezzel egy új szakasz kezdődhet meg Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap kapcsolatában - tette hozzá: „Az egyik pillér a makrogazdaság stabilizációja és a pénzügyi konszolidáció volt, a másik pedig a folyó tranzakciókat és a jövőbeni növekedést érintő finanszírozási források pénzügyi ágazatának a fellendítése. A harmadik pillér a reálgazdaság területén felmerülő összes probléma eltüntetése volt.”

A szerb pénzügyminiszter rámutatott arra is, hogy Szerbiának sikerült egyensúlyba hoznia a kiadásokat és a bevételeket, aminek köszönhetően a 2017-es évben 1,2 százalékos költségvetési többletet valósított meg az ország. A Kopaoniki Üzleti Fórumot idén huszonötödik alkalommal szervezték meg. Az eseményen mintegy 1000 szakember vesz részt, akik négy napon át a szerbiai gazdaság állapotáról és a reformprogramokról folytatnak eszmecserét. Kedden Aleksandar Vučić szerb államfő is előadást tart majd.

Kopaonik
Kopaonik Üzleti Fórum
Szerbia
gazdaság

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.