Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Van mire büszkének lennünk

2018.03.19
22:20
2018.03.20
17:22
Forrás
MTI
Ha a mai Európa politikusai, döntéshozói ismernék a magyar történelmet, óvatosabban, körültekintőbben fogalmaznának, amikor rólunk, magyarokról beszélnek - jelentette ki Pásztor István.

A VMSZ elnöke Brüsszelben hétfőn a Magyar Néppárti Képviselőcsoport, valamint a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság szervezésében az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott megemlékezésén beszélt.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Hihetetlenül fontosnak tartom, hogy a március 15-e emlékét, a szabadságért vívott csatának az emlékét ne csak mi őrizzük meg, hanem az utánunk jövő generációk is, mert ez tesz többek között nemzethez tartozóvá és magyarrá. Ilyen szempontból volt fontos a brüsszeli megemlékezés is. Az idei évben a szervezők Vajdaságot tüntették ki azzal, hogy vendége volt a brüsszeli központi megemlékezésnek, ami a Fidesz frakció szervezett.”

Ha összemérnénk a magyarokat az európai nemzetekkel, a tőlünk nyugatra lévőekkel, büszkén kihúzhatjuk magunkat, van mire büszkének lennünk - emelte ki Pásztor István. A megemlékezésen kijelentette, március 15-e nem ért véget Világossal és Araddal sem. Százhetven éve beírták a történelemkönyvekbe, hogy Magyarország a parlamentáris demokrácia hazája. Mindezt lehetetlenség volna elmondani azoknak, akik európai döntéshozókként vagy szakértőkként értetlenkedve figyelik a magyarok döntéseit. A mi felelősségünk, hogy ne titkoljuk el, amit képviselünk, azt, akik vagyunk. Ahogyan nem tettük ezt 1848-49-ben, úgy nem tesszük ma sem – fogalmazott Pásztor István.

Kijelentette: a magyarok nem fogják meggondolni magukat, legfeljebb „némi szomorúsággal” tudomásul veszik, hogy Európában úgy a másik fél megértésének, mint a választókra való odafigyelés és megfelelés eszméje megkopott, elhasználttá vált, ezért félredobták.

Az eseményen köszöntőt mondott Deli Andor európai parlamenti képviselő is, aki kijelentette: a szabadságért minden nemzedéknek meg kell küzdenie. Ez 1848 hőseinek üzenete. Arra emlékeztetett, ahogy a nemzeti összefogás adta vissza a magyarok szabadságát és önbecsülését, a magyar nemzet együtt, egymásba kapaszkodva nagyon sok mindent elért az elmúlt években is. Mint mondta, az elért eredmények komoly veszélybe kerültek 2015-ben, de a fizikai és jogi határzárral sikerült megállítani az illegális bevándorlást. „A szabadságot tudni kell megszerezni, de ugyanúgy tudni kell megőrizni is” – fogalmazott. A tét óriási és mindenkire szükség van ahhoz, hogy Magyarország és a nemzet – hűen 1848 örökségéhez – továbbra is a saját útját járhassa – tette hozzá a politikus.

Pásztor István
VMSZ

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.