Ugrás a tartalomra

Népzenei képzést tartottak Zentán

2018.04.05
16:30
2018.04.05
19:22
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági Hagyományok Háza Hálózat Tokkal, vonóval elnevezéssel tartotta meg népzenei képzését.

A háromnapos foglalkozásra az általános és középiskolás diákok jelentkezhettek. Kedden a népdalénekesekkel kezdődött a képzés, szerdán a citerásoké volt a főszerep, csütörtökön pedig a vonósokkal fejeződött a tábor. A 22 jelentkezővel 5 oktató foglalkozott. A gyerekek már reggel 10 órakor nekiláttak a foglalkozásnak.

Horváth Jázmin, résztvevő, Zenta: „Megtanultunk új népzenei kottákból hegedülni, és öröm volt együtt játszani a többiekkel. Most már mindenki fejből tudja, és örültem, hogy a többieknek is eljátszottuk.”

A foglalkozások nagyon jó hangulatban teltek.

Horváth Bianka, résztvevő, Zenta: „Nagyon tetszett. Öröm, hogy a többiekkel is tudok játszani ilyen új kottákat. Nagyon jó, hogy már mindenki tudja, és már együtt is tudjuk játszani.”

A képzésen résztvevő gyerekeket kezdő és haladó szintű csoportokba osztották. Voltak közöttük olyanok, akik több éve hegedültek már, míg mások csak nemrég szerettek bele ebbe a hangszerbe.

Lukács Juli, résztvevő, Temerin: „Sok mindent csináltam már: néptáncoltam, furulyáztam, meg minden, és most ötödikben kezdtem el a hegedűt.”

Az oktatók dél-alföldi népzenét tanítottak a fiataloknak.

Csonka Ferenc, oktató, népzenei pedagógus: „Nyilván tanulni mindig van mit, bárki bárhol tart, vagy gondolja, hogy tart, mindig van hová fejlődni, és mindig van mit tanulni, újat, jobbat, többet. A gyerekek, akik itt vannak, nekik már van alapjuk, ezt nyilván csiszoljuk tovább, és bővítjük a repertoárjukat új dalokkal.”


A képzés legfőbb célja a népzenei utánpótlás nevelése. A szervezők elmondták, hogy sok ismerős érkezett Zentára, hiszen a Hagyományok Háza Hálózat folyamatosan igyekszik népzenei programokkal ellátni a gyerekeket.

Juhász Gyula, főszervező, Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság: „Az egyesületekben folyik év közben is a munka, ahol van oktató. Például Csonka Ferenc nagyon sok településen vállalja az utánpótlást, a vonós utánpótlás kinevelését. Zentán is akadnak gyerekek, Hajdújáráson is. Ők vannak most itt. Illetve Óbecsén is, Cseszák Zsombor tanít vonósokat. Most onnan is vannak gyerekek.”

A képzésnek több mint 70 résztvevője volt.

Zenta
Hagyományok Háza

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.