Ugrás a tartalomra

Hatékonynak tűnő oltóanyagokat juttattak el Kongóba

2018.05.17
22:55
Forrás
MTI
Az Egészségügyi Világszervezet olyan oltóanyagokat juttatott el az ebolavírussal érintett kongói területre, amelyek hatékonynak tűntek a korábbi járványoknál.

Ezekkel a betegek környezetében élőket és az egészségügyi dolgozókat kell kezelni - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Szlávik Jánost arról kérdezték, hogy vészhelyzeti bizottságot hívott össze péntekre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Kongói Demokratikus Köztársaságban terjedő ebola nemzetközi kockázatainak megvitatására.
A szakorvos elmondta: amikor ennyi megbetegedés történik, az már járvány, és az ebolavírus egy egymillió lakosú nagyvárosban is megjelent. Ez már a kilencedik ebolajárvány az afrikai országban 1976 óta, ezért a helyi hatóságok megtanulták a kezelését, csupán az aggasztó, hogy ilyen rövid idő alatt ennyien betegedtek meg. Meg kell figyelni és karanténba helyezni mindazokat, akik a betegekkel találkoztak.
    Szlávik János elmondta azt is: csak azok az emberek fertőznek, akiken már megjelentek a betegség tünetei, őket kell elkülöníteni, de ezt egy kis faluban nagyon nehéz megvalósítani. Az ebolavírus halálozási aránya csaknem 90 százalékos és a betegség nagyon gyors lefolyású.
Nagyon valószínű, hogy denevérek hordozzák úgy a vírust, hogy nem betegszenek meg - közölte a főorvos.

ebola
Kongó
WHO

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.